Ёсць такія традыцыі, якія можна і нават трэба парушаць! Хіба не сумна і прадказальна кожную галоўную ноч года сустракаць пад аліўе і запечаную курыцу? Мы прапануем вам па-новаму зірнуць на святочны стол і ўпрыгожыць яго стравамі, у якіх галоўная роля адведзена крэветкам. Па-першае, яны сапраўды глядзяцца не будзённа і ўрачыста. Па-другое, стаўка на морапрадукты гарантуе вытанчанасць і арыгінальнасць. Па-трэцяе, гэта проста смачна.
Закуска, што выклікае апетыт.
Крэветкі ў лімонна-піўным кляры
Інгрэдыенты:
- ахалоджанае светлае піва – 150 мл;
- пшанічная прасеяная мука – 100 г;
- ачышчаныя вараныя крэветкі з непашкоджанымі хвастамі – 24 шт .;
- лімон – 2 шт .;
- раслінны алей для фрыцюру.
Спосаб прыгатавання.
Прыгатуем кляр, змяшаўшы піва і муку. Цеста варта добра ўзбіць, каб не засталося камячкоў.
Вялікі сатэйнік (або фрыцюрніцу) напалову запоўніце раслінным алеем, нагрэйце яго на сярэднім агні да 170°С. Тэмпературу алею лёгка праверыць, калі апусціць у яго кавалачак хлебнага мякішу. Калі на працягу хвіліны ён стане залацістым, можна прыступаць да гатавання.
Абмакніце крэветку ў кляр, дазвольце сцячы лішку цеста, затым апусціце ў гарачы алей. Абсмажвайце крэветкі невялікімі порцыямі на працягу 2-3 хвілін да з'яўлення залацістай хрумсткай скарыначкі.
Затым з дапамогай шумоўкі дастаньце крэветкі з сатэйніка і пакладзіце на папяровыя ручнікі, каб сышлі лішкі тлушчу.
Пасля таго, як з крэветкамі справа будзе скончана, 1 лімон нарэжце тонкімі кружочкамі і па той жа схеме абсмажце ў фрыцюры.
Выкладзіце на вялікую талерку абсмажаныя крэветкі і кружкі лімона, упрыгожце свежымі долькамі лімона. Падаваць такую закуску да стала трэба гарачай.
Ці ведаеце вы, што: каларыйнасць крэветак адпавядае іх вазе ў грамах. У 100 г крэветак – прыкладна 100 ккал. Ракападобныя багатыя на бялок і служаць выдатнай крыніцай поліненасычаных тлустых кіслот Амега-3, вітамінаў В12 і D, селену і фосфару. Спалучэнне Амега-3 і вітаміну В12 паляпшае працу мозгу, захоўвае яго вастрыню, а таксама дапамагае прадухіліць хваробу Альцгеймера. Акрамя таго, крэветкі ўтрымліваюць трыптафан, які запускае выпрацоўку «гармону шчасця» – сератаніну.
Сучасная класіка.
Кактэйль з крэветак з дымнай запраўкай
Гэтая раскошная, але нізкакаларыйная страва ідэальная для пачатку святочнага застолля.
Інгрэдыенты (на 8 порцый):
- натуральны ёгурт – 375 г;
- ачышчаныя вараныя крэветкі – 1 кг;
- авакада – 2 шт .;
- салата айсберг – 1 пучок;
- свежы агурок – 2 шт .;
- цыбуля-латук – 3 шт .;
- молатая папрыка;
- лімонны сок – 3 ч.л .;
- соль;
- чорны молаты перац;
- раслінны алей (пажадана аліўкавы);
- вадкі дым – 1 ст.л.
Спосаб прыгатавання.
Змяшайце ў невялікай місцы ёгурт, папрыку, лімонны сок, ½ ч.л. солі. Дадайце 1 ст.л. вадкага дыму. Накрыйце соус накрыўкай і адпраўце ў халадзільнік.
Калі вы катэгарычна супраць гатовага вадкага дыму, яго можна прыгатаваць самастойна, змяшаўшы ў роўных прапорцыях соевы соус, кары, маянэз і здроблены часнок.
Ачышчаныя вараныя крэветкі пасаліце, злёгку папярчыце. У асобным посудзе змяшайце нарэзанае кубікамі авакада з раслінным алеем, таксама пасаліце і папярчыце.
Салату-кактэйль з крэветак падаюць парцыённа. Па-асабліваму святочна яна будзе выглядаць у шырокіх шклянках. У кожную пакладзіце спачатку кубікі авакада, затым здробнены агурок і некалькі колцаў цыбулі-латуку. Зверху выкладзіце крэветкі (5-6 штук) і запраўце, не змешваючы, 1 сталовай лыжкай дымна-ёгуртнага соусу. Зверху змясціце яшчэ пару колцаў цыбулі і прыцерушыце молатай папрыкай. Перад падачай страву трэба астудзіць.
Ці ведаеце вы, што: крэветкі – важная крыніца астаксанціну (пігменту з антыаксідантнымі ўласцівасцямі, які забяспечвае крэветкам насычаны ружовы колер). Ён вельмі каштоўны для падтрымання здароўя вачэй, у тым ліку для абароны сятчаткі ад акісляльнага стрэсу і празмернага ўздзеяння сонечнага святла.
Кароль стала.
Шашлык з крэветак з памідорамі і эстрагонам
Які ж святочны стол без гарачага? У якасці асноўнай стравы прапануем падаць небанальны шашлык.
Інгрэдыенты:
- вялікія крэветкі, адвараныя і ачышчаныя, з непашкоджанымі хвастамі – 24 шт .;
- памідоры – 6 шт. сярэдняга памеру;
- базілік – ½ пучка;
- эстрагон – ½ пучка;
- лімон – 2 шт .;
- часнок – 1 зубчык;
- раслінны алей – 60 мл.
Спосаб прыгатавання.
Спачатку прыгатуем марынад. Для гэтага лісце базіліку і эстрагону здрабніце (можна проста парваць рукамі), змяшайце з лімоннай цэдрай і сокам 1 лімона, прапушчаным праз прэс часнаком і раслінным алеем.
На шпажку нанізайце крэветкі, чаргуючы з палавінкамі памідора. Зрабіце 12 шампуроў (на такую колькасць разлічаны інгрэдыенты; на сваё меркаванне вы можаце зрабіць іх больш або менш). Шчодра змажце будучыя шашлыкі соусам з усіх бакоў.
Разагрэйце патэльню на моцным агні. Абсмажце шашлык на працягу 2-3 хвілін з абодвух бакоў да гатоўнасці. Падаюць страву з долькамі свежага лімона і лісцем базіліку. У якасці гарніру ідэальныя запечаныя або прыгатаваныя на пары гародніна, рыс.
Ці ведаеце вы, што: ракападобныя лічацца адным з галоўных харчовых алергенаў і могуць выклікаць настолькі моцную алергічную рэакцыю, што з ёй давядзецца спраўляцца ва ўмовах стацыянару. Калі вы схільныя да алергіі, выберыце ў якасці асноўнага інгрэдыента святочных страў нешта менш экзатычнае, напрыклад, рыбу.
Усяго вам смачнага, карыснага і святочнага!