Бацвінне – славянская страва, якая ў гарачыя летнія дні была частым госцем на сталах нашых продкаў. Сёння гатуюць яе радзей, бо ў пэўны момант з-за кошту прадуктаў гэту страву мала хто мог сабе дазволіць. Але зараз рэцэпт адраджаецца ў некалькі мадыфікаваным і больш даступным выглядзе. Сваю назву гэты летні халодны суп атрымаў з-за таго, што для прыгатавання трэба вялікая колькасць разнастайнага бацвіння.
Слушна прапануе вашай увазе падборку разнастайных правераных рэцэптаў прыгатавання бацвіння.
Летні халодны суп
Некалі бацвінне можна было ўбачыць не толькі на сталах простых людзей, але і каранаваных асоб. Вядомая гісторыя, калі Аляксандр I у знак сваёй прыхільнасці даслаў пасол з Англіі рондаль з бацвіннем. І калі на наступны дзень манарх пацікавіўся ў пасла яго ўражаннем ад стравы, той сумеўся і сказаў, што слуга, мабыць, замарудзіўся і прынёс суп халодным. А ў разагрэтым выглядзе суп, мабыць, страціў свой першапачатковы смак. Ці варта казаць, што гэтая гісторыя адразу ж стала анекдотам сярод рускага дваранства.
Як і ў выпадку з іншымі летнімі халоднымі супамі, рэцэпты бацвіння і набор інгрэдыентаў могуць вар'іравацца. Суп можна прыгатаваць як на вадзе, так і на квасе або кіслай заквасцы.
Акрамя таго, існуюць такія паняцці, як поўнае і няпоўнае бацвінне.
У класічным варыянце гэты летні халодны суп падаюць у трох талерках.
У першай – уласна суп з бурачнага бацвіння.
У другой – адварная рыба (ласось, сяўруга, асётр).
У трэцяй – колаты лёд. Як вы разумееце, бюджэт такога рэцэпту ўзлятае непрыстойна высока, таму цалкам можна абыйсціся адным толькі супам.
Бурачнае бацвінне
Інгрэдыенты
- Маладыя буракі з бацвіннем – 1-2 шт.
- Бульба – 3 шт.
- Цыбуля рэпчатая – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Памідор – 2-4 шт.
- Агурок – 2-3 шт.
- Зеляніна, смятана.
Прыгатаванне
Буракі падзяліць на тры часткі: карняплод, хвосцікі і лісце. Карняплод, моркву, бульбу і цыбулю пачысціць і нарэзаць саломкай. Хвосцікі і лісце - невялікімі кавалачкамі па 2 см.
На агонь паставіць рондаль з вадой. Пасля закіпання дадаць бульбу, пасаліць. Туды ж хвілін праз 5 дадаць хвосцікі буракоў.
Асобна ў патэльні на алеі абсмажыць цыбулю, моркву, буракі. Калі агародніна трохі пратушыцца і стане мяккай, дадаць нарэзаныя кубікамі памідоры і агуркі.
Праз 5-10 хвілін падсмажаную агародніну пакласці ў рондаль з бульбай і хвосцікамі буракоў, туды ж дадаць лісце буракоў і варыць да гатоўнасці.
Прыгатаванае такім чынам бацвінне можна есці як цёплым, так і ў астуджаным выглядзе. У суп можна дадаць зеляніну і адварное яйка.
Бацвінне на квасе
Інгрэдыенты
- Бацвінне буракоў – 1 пучок.
- Агурок свежы – 4-6 шт.
- Цыбуля зялёная, кроп, соль.
- Цукар – 1 ст. л.
- Хлебны квас – 3 л.
Прыгатаванне
Бурачнае бацвінне адварыць у падсоленай вадзе на працягу 15 хвілін. Ваду зліць, бацвінне астудзіць і нарэзаць дробнымі кубікамі.
Нарэзаныя дробнымі кубікамі агуркі змяшаць з бацвіннем, апусціць у квас, дадаць цукар, соль, зеляніну. Гатовую страву трэба астудзіць і можна падаваць да стала.
Бацвінне звычайнае з рыбай
Інгрэдыенты
- Шпінат і шчаўе – па 250 г.
- Хлебны квас – 1 л.
- Агуркі свежыя – 2 шт.
- Адварная рыба – 250 г.
- Лімонная цэдра – 1 ч. Л.
- Цыбуля зялёная – 75 г.
- Корань хрэна – 50 г.
- Кроп.
Прыгатаванне
Шчаўе і шпінат неабходна добра прамыць, прыпусціце ў невялікай колькасці гарачай вады і прапусціце праз сіта.
Атрыманую зялёную масу трэба астудзіць, дадаць соль, цукар, лімонную цэдру і квас, нарэзаныя кубікамі агуркі, зялёную цыбулю і кроп.
Асобна падаваць адварную або салёную рыбу (ласось, сёмга, акунь, омуль, нельма), пры жаданні – корань хрэна.