Шакалад, нягледзячы на агульнасусветны вектар у бок правільнага харчавання, застаецца адным з самых папулярных дэсертаў у свеце. З начыннем або без, малочны або горкі — ад разнастайнасці яго відаў вочы разбягаюцца, а ад таго, якія дзіўныя тэхналогіі выкарыстоўваюць пры яго вытворчасці, цалкам можа захапіць дух.
Адны прыпісваюць шакаладу цудадзейныя ўласцівасці, якія робяць людзей больш шчаслівымі. Іншыя ж кажуць, што шакалад — зло, якое выклікае атлусценне і карыес. Давайце раскрыем усю праўду пра шакалад, у чым яго карысць і як правільна яго ўжываць.
Віды шакаладу
Існуюць чатыры віды. Шакалад бывае горкі. У ім ад шасцідзесяці да дзевяноста працэнтаў экстракта какава бабоў. Класічны шакалад або цёмны змяшчае ад трыццаці да шасцідзесяці працэнтаў. У малочным шакаладзе ўтрыманне бабоў менш за трыццаць пяць працэнтаў. І яшчэ адна разнавіднасць — белы шакалад, які экстракт бабоў не ўтрымоўвае, у ім толькі масла какавы.
Гэта проста салодкі дэсерт, які акрамя набору вагі, пры празмерным спажыванні, нічога не дае.
Карысць
Карысныя ўласцівасці шакаладу складана пералічыць. Ён дабратворна ўплывае на арганізм у цэлым і асобныя часткі, для абсалютна любых людзей, але асноўныя карысныя ўласцівасці такія:
- Разважаючы, чым карысны шакалад, спачатку прыходзіць на розум здольнасць паднімаць узровень эмацыйнага стану. І гэта не выдумка, а навукова даказаны факт. Гэтая саладосць з какавы сапраўдны антыдэпрэсант, гарантавана павышае настрой і зараджае бадзёрасцю.
- Абарона ад сардэчна-сасудзістых захворванняў. Кампаненты цёмнага шакаладу не дазваляюць сасудам закаркоўвацца. Таксама яны дапамагаюць працы сэрца не менш паспяхова, чым чырвонае віно.
- Язвы кішачніка і страўніка, рак — праходзяць своеасаблівую прафілактыку за кошт кацехіны, што зніжае колькасць шкодных свабодных радыкалаў у крыві.
- Магній і калій умацоўваюць нервовую сістэму, кафеін — танізуе.
- Паляпшае разумовую актыўнасць, памяць. Прадухіляе захворванні, звязаныя з канцэнтрацыяй увагі і мазгавой дзейнасцю, якія з'яўляюцца ў старасці.
- Жанчынам, якіх хвалюе штомесячнае зніжэнне гарманальнага фону, карысна есці гэтую саладосць для аднаўлення эмацыйнай стабільнасці і палягчэнні мноства непрыемных сімптомаў.
- Болі ў горле і прастудныя запаленні сходзяць на нішто пры вялікім утрыманні ў дэсерце какавы.
- Стымулюе працу кішачніка і спрыяе вывядзенню таксінаў з арганізма.
- Паляпшае стан скуры, разгладжвае маршчыны.
- Невялікая колькасць прадукта з вялікім утрыманнем какавы папярэджвае карыес і іншыя захворванні паражніны рота дзякуючы антыбактэрыяльнаму эфекту.
- Умацоўвае імунітэт.
Чым карысны шакалад для жанчын?
Карысць шакаладу для жаночага арганізма даказана даўно. Дзякуючы сваім уласцівасцям, ён можа змяншаць узровень стрэсу, таму некалькі кавалачкаў гэтай смачнай прысмакі могуць зменшыць негатыўны ўплыў стрэсу на арганізм ці нават прадухіліць яго. Так, рэкамендуецца з'ядаць зусім няшмат, каб прадухіліць эмацыйную няўстойлівасць у цяжкі перыяд ПМС, для аднаўлення стабільнасці настрою.
Перавага какава-масла заключаецца ў амаладжальных уласцівасцях, таму што яно паляпшае склад валасоў і скуры. Таму шакалад ужываецца не толькі ў ежу, але і для масажаў і абкручванняў, а таксама масак, якія лёгка рабіць у хатніх умовах.
- Для нармальнай скуры карысныя ўласцівасці шакаладу лепш за ўсё раскрываюцца з яблыкам.
- Для тлустай — з ім змешваюць аўсяныя камякі і кефір.
- Сухая скура стане больш эластычнай і свежай за кошт дадання яечнага жаўтка і лыжкі смятаны.
Ці карысны шакалад для мужчын?
Карысць шакаладу для мужчын таксама даказана. Пры гэтым, напрыклад, у галіне сардэчна-сасудзістых захворванняў яна нават большая, чым для жанчын.
Сярод пераваг для мужчынскага арганізма:
- Шакалад паляпшае памяць і павялічвае актыўнасць разумовых працэсаў
- Карысны або шкодны шакалад для зубоў — прадмет спрэчак многіх навукоўцаў, але для мужчын адзначаецца, хутчэй, карысць, пры ўмове, што ўтрыманне какавы будзе вялікім
- Такія вітаміны, як магній, рэгулююць стрававальныя працэсы
- Добры антыдэпрэсант, умацоўвае нервовую сістэму.
Спецыялісты не да канца прыйшлі да высновы аб тым, ці карысны шакалад для сэксуальнай актыўнасці. Гэта, напэўна, міф, а не праўда. Аднак карысны ласунак падвышае бадзёрасць і з'яўляецца афрадызіякам у жанчын, таму ім больш варта частаваць, чым ужываць самому.
Норма ўжывання шакаладу
Навукоўцы даказалі, што ў суткі пажадана не прымаць у ежу больш за 40 грам, крыху менш за палову пліткі. Такая колькасць шакаладу дапамагае заставацца ў форме, пры гэтым арганізм атрымлівае патрабаваныя мікра- і макраэлементы, вітаміны, а настрой нязменна павялічваецца. Гэтая норма зніжаецца, калі выкарыстоўваецца малочны ці белы, з-за канцэнтрацыі цукру. Таму тут норма не перавышае 25-30 грамаў за суткі.
Вядома, катастрофа не адбудзецца, калі з'есці шакаладку цалкам. Часам сітуацыя або настрой патрабуе цэлую, а не пару дзелек, і гэта можна зразумець. Калі з'есці плітку горкага шакаладу, то гэта будзе траціна сутачнай нормы магнію і жалеза, і палова дзённай дозы тлушчаў. Тут, галоўнае, памятаць аб каларыйнасці, а пры з'яўленні пытання аб тым, ці шкодна есці шакалад кожны дзень, адказ даецца толькі адзін — так, калі сістэматычна ўжываць больш, чым неабходна арганізму.
Шкода і супрацьпаказанні
Любы, нават самы карысны прадукт, пры нястрыманым спажыванні здольны прычыніць шкоду. Таму трэба памятаць аб рэкамендаванай дозе крыху менш стандартнай пліткі.
Такой нормы прытрымліваюцца ў адносінах да горкага шакаладу. Для малочнага і белага — зніжаюць удвая, да 15-25 грамаў у дзень.
Каб карысная саладосць не нанесла шкоды, не перавышайце рэкамендаваную сутачную норму. Інакш арганізм пачне выпрацоўваць сератанін у залішніх колькасцях, што прывядзе да бессані, раздражняльнасці, мігрэні.
Не варта песціць сябе прысмакамі кожны дзень. Ужываючы шакалад штодня лёгка выклікаць прывыканне, пры якім арганізм перастане ўспрымаць карысныя рэчывы.
Прадукт супрацьпаказаны тым, хто пакутуе такімі паталогіямі, як:
- дыябет 2 тыпу
- нервовыя захворванні
- атэрасклероз
- праблемы са стрававальным трактам і ныркамі
- падвышаная кіслотнасць
- індывідуальная непераноснасць какава-бабоў.
Як правільна выбраць карысны і смачны шакалад?
Сапраўдны якасны прадукт, а не танная кандытарская плітка, не павінен утрымоўваць кандытарскія тлушчы. Сланечнікавае, соевае, пальмавае, баваўнянае масла — гэтыя віды недарагой сыравіны не робяць ласунак карысным.
Каб абраць карысны шакалад, уважліва вывучыце склад. Калі ў ім больш за 70% какава-бабоў, можна не сумнявацца — саладосць акажа дабратворны эфект на ўвесь арганізм.
https://bel.24health.by/svetlaya-storona-temnogo-shokolada-polza-lyubimogo-lakomstva/