Site icon Слушна

Цудадзейны хлеб. Рэцэпт велікоднай булкі на бульбяным адвары

Булка на бульбяным адвары

Блізіцца Вялікдзень — адно з самых важных і ўрачыстых святаў хрысціян. Гаспадыні загадзя рыхтуюцца да яго: прыбіраюцца ў хаце, прадумваюць меню святочнага стала, у тым ліку вырашаюць, як прыгожа прыгатаваць і падаць галоўныя яго сімвалы.

Абавязковым атрыбутам велікодных святкаванняў з’яўляецца хлеб (булка, паска). Беларусы тут не адышлі ад сваёй спрадвечнай традыцыі: цеста вымешвалі асабліва старанна, дабаўляючы ў яго даволі багата яек і масла. Каб дрожджы добра «выхадзіліся», а хлеб быў не ацеслівы, а пышны, лёгкі, цеста некалькі раз асаджвалі, пры гэтым усе дзеянні з цестам трэба было рабіць у поўнай цішыні. Калі цеста «паспела», яго раскладвалі па спецыяльна прыгатаваных формах, а зверху апаясвалі касой і рабілі крыжык.

Алена Браніславаўна

Блогер і гаспадыня харчэўні ў старажытным Тураве Алена Браніславаўна ведае не адзін рэцэпт велікодных булак. Але гэтым разам дзеліцца з намі асаблівасцямі прыгатавання незвычайнай паскі — на бульбяным адвары і з бульбяным пюрэ.

Інгрэдыенты для апары

  • Малако цёплае — 0,5 л
  • Цукар — 30 гр
  • Дрожджы свежыя — 30 гр
  • Мука (каб апара атрымалася кансістэнцыі густой смятаны)

Інгрэдыенты для заваркі

  • Адварная бульба — 230 гр
  • Бульбяны адвар — 170 гр
  • Мука — 40 гр

Інгрэдыенты для цеста

  • Уся апара
  • Уся заварка
  • Яйкі — 3 шт
  • Цукар — 200 гр
  • Масла вяршковае — 150 гр
  • Соль — 10 гр
  • Мука — 1,3 кг
  • Рызынкі — 200 гр

Спосаб прыгатавання

Бульбу адварыць у несалёнай вадзе.

Перацерці праз сіта, дадаць гарачы адвар, муку, добра перамяшаць, пакінуць да поўнага астывання.

Для апары дрожджы распусціць у цёплае малако, дадаць муку і цукар, пакінуць на браджэнне на 30 хвілін.

Гатовыя апара і заварка.

Змяшаць гатовую апару і заварку.

Дадаць цукар, яйкі, соль, муку.

Замясіць ліпкае мяккае цеста, дадаць мяккае масла.

Умясіць у цеста рызынкі.

Цеста пакласці ў кснтэйнер на браджэнне на 2 гадзіны, два разы абмяць.

Гатовае цеста перакласці на стол, падзяліць на патрэбную колькасць булак, пакласці ў формы, каб яны займалі 1/3 формы.

Даць поўную растойку адну гадзіну.

Інгрэдыенты для глазуры

  • Жэлацін — 1 г л
  • Вада — 4 ст л
  • Сок лімона — 1 г л
  • Цукар — 180 гр

Цукар і 4 лыжкі вады ускіпяціць да растварэння цукру.

Жэлацін замачыць двума лыжкамі вады, даць набухнуць, разагрэць, уліць у гарачы сіроп, дадаць сок лімона, узбіць міксерам да бяла.

Кожную паску абмакнуць у глазур, адразу упрыгожыць па густу: газура хутка застывае.

https://bel.24health.by/yak-prygatavc-prosta-smachna-kulichy-na-vyalikdzen-parady-kulinarnaga-blogera/

Exit mobile version