Site icon Слушна

Цыбуля ў панчохах, лаўрушка ў манцы. Правільна захоўваць прадукты – цэлае мастацтва

Што маем – не захоўваем, а страціўшы – плачам. Прызнайцеся, колькі разоў даводзілася дрыготкай рукой выкідваць сапсаваныя прадукты толькі таму, што іх няправільна захоўвалі? Хаця б раз, але было. Дасведчаныя людзі раяць, каб пазбегнуць падобных непрыемнасцяў, не затаварвацца пра запас, а купляць ежу на адзін раз. Добрая парада, але справядлівая толькі ў дачыненні да хуткапсавальных прадуктаў харчавання. Астатнія захоўваць можна, а часам неабходна. Галоўнае – ведаць, як гэта рабіць правільна.

Амерыканскі акаунт Blossom, завостраны пад лайфхакі на ўсе выпадкі жыцця, апублікаваў у Інстаграм ролік, які пераконвае ў тым, што не абавязкова мець разумныя сістэмы захоўвання і высокатэхналагічныя гаджэты, каб даўжэй захаваць прадукты свежымі. За лічаныя дні відэа набрала больш за 3 мільёны праглядаў і паўтары тысячы каментароў. Меркаванні падзяліліся дакладна пароўну: ад катэгарычных «Ды выкіньце вы гэты сыр!» да «Так яшчэ мая бабуля рабіла. Яна дрэннаму не навучыць».

Што праўда, тое праўда: нашы бабулі прадуктамі не раскідваліся. Так што, калі ў вас няма «іхніх інстаграмаў», чытайце наш матэрыял. Скарыстацца парадамі ці не, справа ваша. Але, далібог, лепей цыбуля ў панчохах, чым грошы на вецер.

Як захоўваць прадукты

Як захоўваць, каб не выкідваць

Салата ў ручніку

У свежай зеляніны мільён плюсаў і адзін вялікі мінус: за межамі градкі яна жыве ўсяго пару дзён. Самы папулярны метад падоўжыць тэрмін свежасці зеляніны – трымаць яе ў слоіку з вадой. Атрымліваецца гэтакі духмяны букет з салаты, пятрушкі, кропу, цыбулі, мяты і чаго яшчэ душа пажадае.

Але ёсць і альтэрнатыўныя варыянты. Напрыклад, шчыльна загарнуць зеляніну ў чыстую баваўняную тканіну або вафельны ручнік, папярэдне патрымаўшы ў прахалоднай вадзе каля хвіліны, каб лісце назапасілася вільгаццю. Можна зрабіць і наадварот: намачыць тканіну. Лепшае месца для захоўвання скрутка – ніжняя паліца халадзільніка.

Такі спосаб запавольвае выпарэнне вільгаці з пяшчотнай зеляніны, і яна даўжэй застаецца свежай.

Дарэчы, калі пад рукой няма баваўнянага адрэзу, з тым жа поспехам яго заменяць папяровыя ручнікі.

Калі, нягледзячы на ўсе намаганні, зеляніна пачынае псавацца (а гэта адбудзецца непазбежна – нішто не вечнае пад месяцам), не спяшайцеся яе выкідваць. У рэшце рэшт, кожны мае права на другі шанец, нават калі гэта пучок пятрушкі. Высушыце травы ў духоўцы або спецыяльнай сушылцы і захоўвайце ў шкляной ёмістасці пад шчыльным вечкам хоць да наступнай вясны.

Таматы-пярэкруты

Што б мы рабілі без энтузіястаў-аматараў, якія праводзяць усялякія займальныя даследаванні, а потым дзеляцца сваімі адкрыццямі з цэлым светам! Напрыклад, тэрмін захоўвання памідораў можна павялічыць правільнай раскладкай, сцвярджаюць аўтары аднаго спецыялізаванага гастранамічнага часопіса. Яны выявілі, што памідоры, выкладзеныя ў герметычную тару асновай уніз (г.зн. тым месцам, якім плод мацаваўся да сцябла), застаюцца моцнымі і сакавітымі нашмат даўжэй. Ніякага навуковага абгрунтавання для назірання, зразумела, няма. Але ёсць меркаванне, што такі метад кладкі памяншае трапленне паветра і вільгаці звонку, памідоры даўжэй застаюцца моцнымі, павольней марнеюць і амаль не гніюць.

Ці вось, напрыклад, таматная паста. Колькі там яе трэба для баршчу – сталовая лыжка, дзве?! Куды падзець астатні прадукт, які часцей за ўсё прадаюць у паўлітровых слоіках? Адкрыеш такі, парушыш герметычную цэласнасць тары – і ўсё, варыянтаў два: альбо некалькі тыдняў харчавацца адным баршчом, або думаць, як захаваць рэшткі прадукта. Хаця што тут думаць, усё даўно за нас прыдумана! Расфасаваць пасту парцыённа ў пакуначкі або загарнуць у харчовую плёнку і замарозіць. І прадукт не сапсуецца, і гатаванне зробіцца весялейшым.

Захоўвайце сыр у салёнай вадзе

Лепшы спосаб даўжэй захаваць якасці і ўласцівасці мяккіх сыроў тыпу феты або мацарэлы – прыгатаваць хатні расол, падобны да таго, у якім яны знаходзяцца пры фабрычнай фасоўцы. Для гэтага трэба размяшаць у 0,5 л вады 2 чайныя лыжкі солі. Заліць расолам сыр так, каб ён пакрываў яго цалкам. У закрытай тары ў халадзільніку сыр застаецца свежым да трох месяцаў.

Выкарыстоўвайце друшляк для захоўвання кавуна

Сёлета ўраджай астраханскіх кавуноў асабліва добры. Схадзіце на рынак – пераканайцеся самі. Што ні ягада, дык шматкілаграмовы волат. Куды падзець такога гіганта, калі палоўкамі-чвэртачкамі гандляваць забаронена, а ў халадзільніку захоўваць разрэзаны кавун можна не больш за суткі? Знаходлівыя гаспадыні і тут знайшлі выйсце.

Бярэм друшляк. Наразаем кубікамі сакавітую мякаць кавуна, не з'едзенага за адзін прысест. Друшляк змяшчаем у міску, куды будзе сцякаць салодкі сок. Закрываем яго харчовай плёнкай і адпраўляем у халадзільнік. Такі спосаб абароніць мякаць ягады ад старонніх пахаў і істотна падоўжыць тэрмін захоўвання прадукту. Варта паспрабаваць.

https://bel.24health.by/yak-zaxavac-kavun-da-zimy-lepshyya-sposaby-naryxtouki/

Кладзіце ў крупы лаўровы ліст

Для мукі, рысу, манкі, макаронных вырабаў або іншых зерневых прадуктаў, якія ў адрозненне ад кавуна і мацарэлы грэх не закупіць пра запас, істотнае бедства – шашолка. Гэта такі шкодны жук, які сухія прадукты любіць не меней, чым мы з вамі духмяную пасту або пышныя аладкі.

Пра тое, што ў прадуктах завёўся паразіт-дармаед, сведчаць зліплыя камячкі ў муцэ або манцы, а крупы аказваюцца нібы аплеценымі тоненькім павуціннем.

Каб не дапусціць псуты прадуктаў надакучлівымі насякомымі, дастаткова дадаць у кожную ёмістасць для захоўвання сыпкіх прадуктаў 1-2 лаўровыя лісты.

Пах розных прыпраў адпуджвае жукоў-шкоднікаў. Аднак не забудзьцеся хаця б адзін раз у 2-3 месяцы мяняць лаўровыя лісты.

Для тых, хто аддае перавагу перастрахоўцы, баючыся прынесці прадукт з сюрпрызам прама з крамы, можна прапанаваць пасля куплі на тыдзень змясціць муку або крупы ў маразільную камеру. Шокавая замарозка знішчыць сляды любой прысутнасці непажаданых гасцей.

Класіка жанру – цыбуля ў панчохах

Упадабаны бабулін метад для працяглага захоўвання рэпчатай цыбулі. Немудрагелісты і, як паказвае практыка, вельмі эфектыўны. Цыбуліны па чарзе змяшчаюцца ў панчоху, паміж імі завязваецца вузел. Тонкі капрон дазваляе паветру вольна цыркуляваць паміж цыбулінамі, а вузельчыкі – адрэзаць пры неабходнасці адну цыбуліну без асцярогі парушыць усю канструкцыю. У сухім памяшканні, якое добра праветрываецца і абароненае ад прамых сонечных прамянёў, гірлянда з цыбулі можа захоўвацца да паўгода.

Важна: капронавыя панчохі або калготкі павінны быць мінімальнай шчыльнасці і абавязкова цялеснага колеру. Чорныя дрэнна прапускаюць дзённае святло і могуць прывесці да прарастання цыбулі.

Але самае галоўнае, калі вы вырашыце такім чынам захоўваць рэпчатую цыбулю, – не забыцца зняць панчохі і памыць іх перад выкарыстаннем, паджартаваў у сацсетках адзін са з'едлівых каментатараў. Але ж мае рацыю!

 

Exit mobile version