Site icon Слушна

Як морапрадукты і арэхі дапамагаюць не захварэць на каранавірус

Да вывучэння каранавіруснай інфекцыі прыцягнутыя лепшыя вучоныя, і ўжо ёсць сур'ёзныя вынікі. Дакладна даказана: цынк і селен – важныя элементы ў прафілактыцы COVID-19. Яны таксама ўплываюць на цяжар цячэння захворвання, перашкаджаюць развіццю ўскладненняў.

Прафілактыка каранавіруса

Цынк і селен. Змагаемся з каранавірусам.

– Наша цела, па сутнасці, складаецца з розных мікраэлементаў, і таму мы востра адчуваем іх дэфіцыт альбо лішак. Год таму расійскія вучоныя апублікавалі вынікі даследаванняў, якія даказваюць, што прэпараты і прадукты з утрыманнем цынку дапамагаюць прадухіліць развіццё цяжкіх выпадкаў COVID-19, – распавёў Анатоль Скальны, загадчык лабараторыі малекулярнай дыеталогіі Першага МДМУ імя І.М.Сечанава (Масква), прафесар, доктар мед.навук.

Гэтыя ды іншыя факты пра важнасць макра- і мікраэлементаў, вітамінаў у прафілактыцы і лячэнні каранавіруснай інфекцыі былі агучаныя падчас Усерасійскай навукова-практычнай канферэнцыі «Медыцынская рэабілітацыя пры COVID-19: посткавідны сіндром».

У каго высокая верагоднасць дэфіцыту цынку?

У групе рызыкі:

  • Сталыя (старэйшыя за 60 гадоў)
  • Людзі з цукровым дыябетам 2-га тыпу
  • Тыя, хто пакутуе ад атлусцення
  • Хворыя на атэрасклероз
  • Тыя, хто мае імунадэфіцыт.

Еўрапейскія вучоныя правялі маштабнае даследаванне і высветлілі, што людзі ва ўзросце 65+, якія прымалі штодня па 5 мг цынку, значна радзей хварэлі, а працягласць іх жыцця павялічылася.

Да якіх захворванняў часцей за ўсё прыводзіць дэфіцыт цынку?

У асноўным, гэта інфекцыйныя захворванні (у тым ліку прастудныя, пнеўманіі), хваробы эндакрыннай і нервовай сістэмаў, органаў кровазвароту, стрававання і апорна-рухальнага апарата. Недахоп Zn уплывае як на прыроджаны, так і на набыты імунітэт.

Што тычыцца каранавіруснай інфекцыі, дык у тых, хто мае дэфіцыт цынку, селену і вітаміну D, яна, як правіла, працякае ўмерана альбо цяжка.

У якіх прадуктах змяшчаецца цынк?

  1. Вустрыцы (214% ад дзённай нормы ў 100 г, дастаткова з'ядаць 20 г у дзень)
  2. Зародкі пшаніцы (82%)
  3. Гарбузовыя семачкі (69%)
  4. Кунжут (63%)
  5. Какава (45%)
  6. Кэш'ю (37%)
  7. Фасоля белая (22%).

Селен як сродак прафілактыкі каранавіруса

Селен – другі па значнасці мікраэлемент, цесна звязаны з цячэннем і зыходам COVID-19. Дэфіцыт селену павышае рызыку мутацый віруса ў клетках, інфекцыя звычайна працякае цяжка.

Прафесар Анатоль Скальны адзначыў, што хворыя з цяжкімі формамі пнеўманіі, якія знаходзяцца на ШВЛ, папраўляліся значна хутчэй, калі, апроч іншага лячэння, атрымлівалі селен у высокіх дозах.

Цікавае даследаванне правялі ў Кітаі, дзе ў мясцовасці з нізкім узроўнем селену ў глебах пражываюць каля 400 млн чалавек. Вывучыўшы змест мікраэлементаў у валасах жыхароў, вучоныя высветлілі: выпадкаў COVID-19 у рэгіёне тым больш, чым ніжэйшы ўзровень селену ў глебе (адпаведна, і ў ежы). І неспрыяльных зыходаў сярод людзей, якія хварэлі на каранавірусную інфекцыю, у такой зоне больш.

У якіх прадуктах змяшчаецца селен?

  1. Бразільскі арэх – чэмпіён па ўтрыманні селену. У 100 г змяшчаецца 1917 мкг Se, што вышэй за дапушчальную сутачную норму ў 6,4 раза. Для прафілактыкі дастаткова з'ядаць 1-2 ядры ў дзень.
  2. Вотруб'е пшанічнае (у 100 г – 141% ад сутачнай патрэбы)
  3. Семачкі сланечніка (96%)
  4. Вотруб'е аўсянае (82%)
  5. Гарбуша (81%)
  6. Яйка курынае (58%)
  7. Тварог (55%)
  8. Нут (52%)
  9. Фасоля (45%)
  10. Сыры «Пармезан» (41%), «Фета» (27%), «Камамбер» (26%), «Чэдэр» (25%).

Якія яшчэ мікраэлементы і вітаміны дапамагаюць не захварэць на COVID-19?

Па дадзеных урачоў, акрамя цынку і селену, важную ролю ў прафілактыцы каранавіруснай інфекцыі адыгрываюць вітаміны D, A, C, а таксама кальцый, жалеза і магній.

Важна! Не прымайце самастойна ніякіх прэпаратаў, не параіўшыся з урачом! Найбольш дакладнае ўтрыманне мікраэлементаў у арганізме пакажа разгорнуты аналіз крыві.

https://bel.24health.by/kak-ukrepit-immunitet-i-ne-zabolet-pitanie-vam-v-pomoshh/

Exit mobile version