Пра тое, чым каштоўная рыба і чаму яе абавязкова трэба есці, мы ўжо пісалі. Але часта бывае так, што нават да самага карыснага і далікатэснага прадукту душа не ляжыць. То смак не падабаецца, то марока з падрыхтоўкай палохае – і яшчэ тысяча розных адгаворак, чаму не рыба. Ваш выпадак? Можа быць, вы проста не ведаеце, як яе гатаваць?
Мы сабралі для нашых чытачоў рэцэпты выдатных страў з рыбы, якія захоўваюць усю карысць каштоўнага прадукту, лёгкія ў гатаванні і папросту могуць стаць рызынкай не толькі будзённага, але і святочнага стала.
Рыбная солянка
Лінгвісты дагэтуль спрачаюцца, якая з назваў з'яўляецца вернай: сялянка або салянка. А мэтры рускай кухні так і не змаглі дамовіцца, які прадукт першапачаткова склаў аснову знакамітай на ўвесь свет стравы: рыба ці мяса.
Мы ў сутнасць пытання ўнікаць не будзем. Галоўнае, што смак у рыбнай салянцы цудоўны, насычаны, запамінальны. А простая назва толькі падкрэслівае лёгкасць прыгатавання і сытнасць стравы.
Інгрэдыенты
- рыба – 500 г (лепш не занадта дробная і не вельмі касцістая, напрыклад, фарэль, пікша, скумбрыя)
- салёныя агуркі – 4 шт (падыдуць і марынаваныя)
- цыбуля – 2 шт
- таматная паста – 2-3 ст л
- каперсы – 1 ст л
- масліны без костачак – 10 шт
- чорны перац гарошкам – 3 шт
- лаўровы ліст – 1 шт
- лімон
- соль
- раслінны алей
Спосаб прыгатавання
Для рыбнай салянкі лепш набываць неразабраную свежую рыбу. Перад гатаваннем яе варта пачысціць, вынуць вантробы, разабраць. З галавы і хваста зварыць булён, заліўшы 2,5 л халоднай вады і вытрымаўшы на сярэднім агні 30 хвілін пасля закіпання. Затым яго працадзіць.
Пакуль варыцца булён, нарэжце філе рыбы невялікімі кавалачкамі, агуркі – кружочкамі. У разагрэтую патэльню дадайце раслінны алей, абсмажце да залацістага колеру здробненую цыбулю. Дадайце таматную пасту і, памешваючы, патрымаеце на агні яшчэ 5 хвілін.
https://bel.24health.by/yak-prygatavac-karpa-smachna-prosta/
Як толькі булён і цыбуля будуць гатовыя, у вялікі рондаль пакладзіце кавалачкі рыбнага філе, агуркі, каперсы, пасіраваную цыбулю, чорны перац і лаўровы ліст. Заліце булён, які папярэдне працадзілі, пасаліце і варыце 15 хвілін.
Падаюць салянку разлітай па талерках. У кожную парцыённа дадаюць палову лімона, масліны, зверху пасыпаюць дробна парэзанай свежай зелянінай.
Наша парада: разбірайце свежую рыбу акуратна, каб не пашкодзіць жоўцевы пузыр, інакш яна будзе гарчыць. Калі ўсё ж такі жоўць разлілася, трэба старанна працерце знутры тушку соллю і моцна прамыць халоднай вадой.