У летні перыяд, адзначаюць спецыялісты, рызыка заражэння кішэчнымі інфекцыямі даволі высокая. Асабліва, калі не выконваць элементарныя правілы прафілактыкі. Яны простыя, але, разам з тым, з'яўляюцца эфектыўным сродкам прафілактыкі кішэчных інфекцый.
Пра меры прафілактыкі кішэчных інфекцый яшчэ раз нагадала намеснік галоўнага ўрача Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Ірына Глінская.
Даведачна: За апошнія 5-6 гадоў сітуацыя з захворваннем на кішэчныя інфекцыі ў Беларусі застаецца стабільнай. Рэгіструюцца толькі адзінкавыя выпадкі. Разам з тым, у апошнія гады ў структуры захворвання пераважаюць вірусныя інфекцыі. На іх долю прыпадае прыкладна 60%. Пры заражэнні віруснымі кішэчнымі інфекцыямі лягчэй рэалізуецца кантактна-бытавы шлях перадачы, у тым ліку і праз брудныя рукі.
Шэсць правілаў прафілактыкі
Першае правіла. Выкарыстоўваць ваду гарантаванай якасці або кіпячоную. Прычым як для піцця, так і для мыцця агародніны і садавіны.
Што тычыцца парад пра мыццё садавіны і агародніны мылам, содай і г.д., Ірына Глінская ўпэўненая, што ва ўсім павінен быць разумны падыход. Можна абліць кіпенем, калі гэтая працэдура не прывядзе да поўнай страты спажывецкіх уласцівасцей прадукту, сказала спецыяліст.
Другое правіла. Купацца ў вадаёмах варта толькі ў дазволеных і правераных санітарна-эпідэміялагічнай службай месцах. Дарэчы, спіс месцаў, забароненых для купання, рэгулярна абнаўляецца і публікуецца на сайце РЦГЭіГЗ.
Трэцяе правіла. Прадукты харчавання неабходна набываць толькі ў санкцыянаваныя месцах, а не на стыхійных рынках або месцах вулічнага гандлю.
Правіла чацвёртае. Мыйце рукі перад прыёмам ежы.
Калі няма магчымасці памыць рукі вадой, можна выкарыстоўваць вільготныя сурвэткі.
Правіла пятае. Бяспечнае харчаванне. Прыкладна 80-90% выпадкаў кішэчных інфекцый рэгіструецца з-за невыканання правілаў падрыхтоўкі і захоўвання харчовых прадуктаў у хатніх умовах.
Спецыяліст дадала, што перад ужываннем варта звяртаць увагу на тэрмін прыдатнасці тавару. Неабходна таксама ўлічваць, колькі прадукт, перш чым патрапіць на стол пасля набыцця, захоўваўся дома. Пры выбары агародніны і садавіны, перавагу трэба аддаваць на карысць свежых і без прыкмет сапсаванасці.
Акрамя гэтага, адзначыла эксперт, адна з прычын кішэчных інфекцый – дрэнная тэрмічная апрацоўка прадуктаў харчавання.
Правіла шостае. У дарогу не варта браць прадукты, якія хутка псуюцца.