Пякотка, камяк у горле, белы налёт на языку – гэтыя сімптомы могуць гаварыць пра гастраэзафагеяльную рэфлюксную хваробу (ГЭРХ). Калі яе не лячыць, можна зарабіць язву і непраходнасць стрававода. Як пазбегнуць захворвання? Чаму лепей адмовіцца ад мясных булёнаў і вячэры на канапе?
Разбіраемся з дацэнтам кафедры гастраэнтэралогіі і нутрыцыялогіі БелМАПА, к.м.н. Аленай Адаменка.
Гастраэзафагеяльная рэфлюксная хвароба
ГЭРХ – гэта закід агрэсіўнага змесціва страўніка ў стрававод. Паміж гэтымі органамі знаходзіцца «клапан» – ніжні страваводны сфінктар.
Лячэнне гастраэзафагеяльнай рэфлюкснай хваробы (ГЭРХ)
Што памяняць у ладзе жыцця
Чаму ж сфінктар расслабляецца і губляе ахоўную функцыю?
Цяпер многія ядуць у становішчы напаўлежачы перад тэлевізарам ці з тэлефонам. Ці можа гэта выклікаць закіды? І што рабіць з кампрэсійнай бялізнай і паяснічнымі бандажамі, якія прызначаюць людзям ад розных захворванняў?
Якія лекі дапамагаюць пры ГЭРХ?
Ці прымальныя народныя парады аб прымяненні траў, капуснага і бульбянога соку для памяншэння кіслотнасці і «заспакаення» страўніка?
Дадаткова можна выкарыстоўваць настоі рамонку, насення лёну. А вось капусны і бульбяны сок, наадварот, павышаюць утварэнне кіслаты, і пры гэтай паталогіі іх не варта ўжываць у ежу.
Якія ўскладненні магчымыя?
Калі ігнараваць захворванне і не звяртацца да ўрача, ГЭРХ можа прывесці да сур'ёзных ускладненняў.
Ідэальнае меню
Пры ГЭРХ трэба прытрымлівацца пэўнай дыеты.
Лячэбнае харчаванне павінна выконваць дзве функцыі: паменшыць кіслотнасць і прадухіліць закіды страўнікавага змесціва ў стрававод.
Таму асноўныя рэкамендацыі гастраэнтэролагаў такія: ежа павінна быць прыгатаваная на пары, у звараным і тушаным выглядзе, дробна парэзаная або механічна перапрацаваная, не быць халоднай і гарачай, бо халодная ежа доўга затрымліваецца ў страўніку, а гарачая можа траўмаваць слізістую стрававода.
Аптымальная тэмпература страў – 40-50 градусаў. Акрамя таго, давядзецца адмовіцца ад традыцыйных мясных супоў.
Боршч, капуста – не рэкамендуюцца!
Асноўныя рэкамендацыі па харчаванні пры гастраэзафагеяльнай рэфлюкснай хваробе
Рэкамендуецца |
Не рэкамендуецца |
Падсушаны пшанічны хлеб, нясдобныя булачкі і печыва. | Аржаны і свежы хлеб, бліны, пірагі, здоба. |
Нятлустыя гатункі мяса: ялавічына, цяляціна, трус, курыца, індычка, язык, печань, доктарская каўбаса, нятлустая вяндліна. | Тлустыя жылістыя гатункі мяса і птушкі, кансервы. |
Нятлустыя віды рыбы. | Тлустыя віды рыбы, вэнджаная, салёная рыба. |
Яйкі ўсмятку, укрутую, паравы амлет. | Смажаныя амлет, яечня. |
Малако неразведзенае ў гарбату і кашы, свежая някіслая смятана, тварог у запяканку, нявостры сыр, масла сметанковае несалёнае, сланечнікавы і аліўкавы алей. | Вострыя сыры, малочныя прадукты з высокай кіслотнасцю, сала. |
Манная, рысавая, грачаная, геркулесавая кашы, звараныя на малацэ ці вадзе, адварныя макароны. | Пшанічная, пярловая, ячная крупы, бабовыя. |
Адварныя буракі, бульба, морква, квяцістая капуста, зялёны гарошак, кабачкі, гарбуз. | Белакачанная капуста, баклажаны, цыбуля, часнок, кансервы з агародніны, грыбы. |
Пюрэ, кісялі, жэле з салодкай саспелай садавіны, печаныя яблыкі. | Сырыя кіслыя няспелыя садавіна і ягады. |
Нямоцныя чай, какава з малаком, салодкія сокі, адвар шыпшыны. | Квас, піва, мацаванае віно, моцны алкаголь, кава, газаваныя напоі, кіслыя сокі. |
Узбітыя вяршкі, зефір, мёд, джэмы, варэнне з салодкіх ягад і садавіны. | Шакалад, халва, арэхі, суцэльныя сухафрукты. |