Site icon Слушна

Смачны, як быццам торт. Рэцэпт маркоўнага кекса

Маркоўны кекс

Напэўна, кожны з вас хоць раз у жыцці спрабаваў маркоўны торт ці пірог. Морква — гэта, вядома ж, гародніна, аднак цукру ў ёй змяшчаецца не менш, чым у саспелым яблыку.

Менавіта таму моркву ў якасці падсалодвальнікаў выкарыстоўвалі яшчэ ў сярэднія стагоддзі, калі мёд даступны быў не кожнаму, а цукар быў вельмі дарагім.

Першымі дадаваць моркву ў торт сталі англічанкі, таму напачатку XX стагоддзя Carrot Cake быў распаўсюджанай хатняй выпечкай у Англіі і блізкіх краінах. Папулярнасць маркоўнага пірага ўзрасла ў часы Другой сусветнай вайны, калі цукар стаў вельмі дарагім і рэдкім прадуктам, а кансерваванай морквы было дастаткова. Калі вайна скончылася паўстала пытанне: «Што рабіць з запасамі гародніны?»

Запасы гародніны вырашылі пусціць на падрыхтоўку тартоў і пірагоў, дадаючы ў цеста карыцу і грэцкія арэхі. Так, маркоўны пірог у пасляваенны час стаў самай папулярнай салодкай выпечкай, аб якой неўзабаве даведаўся ўвесь свет.

Мы прапануем вам аўтарскі рэцэпт маркоўнага кекса, які не пакіне вас абыякавымі. Калі рабіць кекс з начыннем, то выглядаць ён будзе як торцік.

Марконы кекс. Стравы з морквы

Інгрэдыенты для кекса

  • морква цёртая (на дробную тарку для гародніны) 2-3 невялікія морквы ці 1 вялікая
  • яйкі курыныя — 3 шт
  • алей раслінны — 1 ст л
  • мука пшанічная —1 шклянка
  • цукар — 1 шклянка
  • соль — 1 дробка
  • разрыхляльнік 1.5 ч.л. (сухі) або сода 1 г.л.
  • карыца — паловы чайн.лыжкі
  • разынкі — горстка (для густу)
  • журавіны — горстка (для густу)

Для начыння

  • Маскарпоне (100 г)
  • 1 яйка
  • 1 дробка солі
  • 2 ст л цукру

Спосаб прыгатавання

Узбіце алей 1 ст.л. са шклянкай цукру і 3 яйкамі.

Злучыце алейную сумесь і шклянку мукі (муку лепш просеять, дадаць разрыхляльнік, аўтар выкарыстоўвала соду).

Моркву нацерці на тарцы, дадайце ў цеста, змяшайце да аднастайнасці, затым дадайце разынкі (папярэдне заліць іх кіпенем вады на хвілін 5, змяшаць і выліць ваду), журавіны дадаць (памыць), дадаць карыцу паў гарбатнай лыжкі і акуратна лапаткай змяшаць.

Разагрэйце духоўку да 180 градусаў. Падрыхтуйце форму для выпечкі, змажце яе маслам сметанковым. Выкладзеце цеста ў форму.

Пастаўце ў разагрэтую духоўку і выпякайце маркоўны кекс да гатовасці, прыкладна 30-40 хвілін пры 180 С. Час можа вар'іраваць у залежнасці ад духоўкі. Выміце гатовы маркоўны кекс з духоўкі, пакіньце хвілін на 15.

Начынне з маскарпоне

Адлучаем жаўток ад бялку.

І ўзбіваем асобна: жаўток з 2 ст л цукру да пышнай збялелай масы, і бялок з дробкай солі да пышнай пены.

Змешваем лапаткай маскарпоне 100г (пажадана ў глыбокай місцы) з жаўтком да злучэння, затым дадаем узбітыя вавёркі. Начынне гатова. Для таго каб прапітаць начыннем, разразаем кекс на дзве часткі нажом акуратна.

І паміж прапітваем начыннем. Накрываем другой часткай.

Гатова! Прыемнага апетыту!

https://bel.24health.by/prosta-gustouna-yak-prygatavac-shtrudzel-sa-slivami-arexami/

Exit mobile version