Site icon Слушна

Тлусты або абястлушчаны? Піць кефір з карысцю

Ці ёсць карысць ад абястлушчанага кефіру? Кефір якой тлустасці найбольш карысны? Высвятляем разам з урачом-гігіеністам, старшым выкладчыкам кафедры гігіены і медыцынскай экалогіі БелМАПА Алесяй Сідуковай.

 
Алеся Сідукова
Урач-гігіеніст, старшы выкладчык кафедры гігіены і медыцынскай экалогіі БелМАПА

Ці захоўвае свае ўласцівасці абястлушчаны кефір?

Усё добра ў меру. Абястлушчаны кефір – ідэальны перакус на ноч ці часовае рашэнне на дыеце. Але злоўжываць прадуктамі з паніжаным утрыманнем тлушчу не варта.

Плюсы абястлушчанага кефіру

  • Карысны для арганізма. Здольны гэтак жа добра ўплываць на стрававальную, нервовую, імунную сістэмы, як і «тлусты» аналаг. Змяшчае тыя ж пажыўныя рэчывы, што і звычайны кефір, насычаны лактакультурамі і пратэінамі.
  • Падыходзіць тым, хто сядзіць на дыеце або пакутуе ад атлусцення. У такім напоі менш калорый, мінеральных рэчываў, але пры гэтым крыху больш бялку.
  • Здымае ранішнія ацёкі. Ідэальны як перакус на ноч. Шкоды для фігуры не будзе, затое напой паспрыяе добраму сну і лепшаму вывядзенню вадкасці з арганізма.

Недахопы

  • Недахоп тлушчаў шкодны. У абястлушчаным кефіры амаль няма малочнага тлушчу і тлушчараспушчальных вітамінаў, а яны – важны будаўнічы матэрыял для арганізма, карысныя для падтрымання імунітэту. Пастаяннае і штодзённае спажыванне абястлушчанага кефіру магчыма толькі ў спалучэнні з іншымі прадуктамі, якія ўтрымліваюць тлушчы (яйкі, мяса, сыр, арэхі, алей).
  • Гарманальныя праблемы. Недахоп тлушчу ў арганізме можа парушыць гарманальны баланс, прывесці да заўчаснага старэння. Абястлушчаны кефір не рэкамендуюць пастаянна піць маладым дзяўчатам і жанчынам. Гарманальныя збоі пры недахопе тлушчу пагражаюць паўплываць на рэгулярнасць менструацый.
  • Прэсны смак. Абястлушчаны кефір бывае не надта смачным. Таму часам вытворцы ідуць на хітрасць і дадаюць туды цукар. Уважліва вывучайце склад!

1,5%, 2,5%, 3,2%. Які абраць?

Падыходзячы ў краме да халадзільніка з «малачком», часцей за ўсё бачым некалькі відаў кефіру:

  • абястлушчаны,
  • нятлусты (1-1,5%),
  • сярэдняй тлустасці (2,5%),
  • тлусты (3,2% і вышэй, аж да 6%).

Залатым рашэннем на кожны дзень стане нятлусты або кефір сярэдняй тлустасці – 1-2,5%. Гэта зусім не забараняе часам парадаваць сябе тлустым і больш густым кефірам ці зрабіць разгрузачны дзень на абястлушчаным.

Жирность кефираМалочны тлушч, які змяшчаецца ў гэтым кісламалочным прадукце, карысны. Ён мае біялагічна важныя і незаменныя (не сінтэзуюцца ў арганізме, паступаюць толькі з ежай) монаненасычаныя (алеінавая кіслата) і поліненасычаныя (лінолевая і ліналенавая) тлустыя кіслоты. Яны спрыяюць добраму абмену рэчываў, паляпшаюць стан нервовай сістэмы, валасоў і скуры.

У малочным тлушчы ёсць і фасфаліпіды, тлушчараспушчальныя вітаміны (А, Д, Е). Ён лепш за ўсё засвойваецца ў параўнанні з іншымі тлушчамі, выконвае важную ролю ў клетачным абмене рэчываў, ва ўтварэнні гармонаў кары наднырачнікаў, спрыяе засваенню кальцыю і тлушчараспушчальных вітамінаў. У ідэале павінна быць так: чым больш малочных тлушчаў – тым больш густы і смачны кефір.

Нягледзячы на тое, што кефір любой тлустасці і каларыйнасці ўсё ж з'яўляецца дыетычнай ежай у параўнанні з многімі іншымі прадуктамі харчавання, тлустасць звыш 2,5% будзе не лепшым выбарам для людзей, якія пакутуюць ад гастрыту, атэрасклерозу або атлусцення.

Важна свежасць

Эфект кефіру залежыць у першую чаргу ад яго свежасці. Напой, якому 1 суткі, мае якасці слабіцельнага, 2 сутак – наадварот, замацоўвае. Трохдзённы не падыходзіць тым, у каго ёсць праблемы з страўнікава-кішачным трактам. Кефір тыднёвай даўніны можа выклікаць нават атручэнне.

Тэрмін захоўвання кефіру не павінен перавышаць 5-7 сутак. Звяртайце ўвагу, колькі дзён кефір знаходзіцца на прылаўку. Зімой не бярыце той, што прастаяў там больш за 2 дні, летам і зусім варта выбіраць толькі свежы. Таму перавагу, вядома, варта аддаваць свежым айчынным прадуктам, якія рэгулярна прывозяць з вытворчасці. У замежных прадуктаў тэрміны захоўвання могуць даходзіць і да 10 сутак у сувязі з неабходнасцю транспарціроўкі. Такі прадукт губляе свае карысныя якасці.

Exit mobile version