Тое, што галаданне не дапаможа схуднець, а часта толькі дадасць праблем са здароўем, многія ўжо засвоілі. Каб схуднець, трэба есці. Але што, калі і колькі? Якім павінна быць правільнае харчаванне для пахудзення, каб вага не вярталася?
Здаровыя людзі па крупінках сабралі і структуравалі для вас самую каштоўную інфармацыю на тэму «Што б такога з'есці, каб схуднець». Такім чынам...
Якім прадуктам аддаць перавагу для пахудзення?
Раслінныя прадукты
Гародніна. Багатая на клятчатку і вугляводы, мінеральныя рэчывы і вітаміны. Гародніна цёмна-зялёнага колеру, чырвоная і аранжавая ўтрымлівае шмат вітаміну С і бэта-каратыну. За год чалавеку трэба з'ядаць не менш за 70 кг гародніны (каля 200 г рознай гародніны ў дзень).
Садавіну і ягады варта ўжываць асцярожна. Яны багатыя на вітаміны і вугляводы, але таксама ўтрымліваюць шмат цукру і маюць высокі глікемічны індэкс — улічвайце гэта пры збалансаваным харчаванні для пахудзення.
Збожжавыя прадукты. Жыта, пшаніца, авёс, кукуруза, рыс, грэчка — крыніцы бялку, клятчаткі, крухмалу, вітамінаў групы В, жалеза. Як і гародніна, збожжавыя практычна не ўтрымліваюць тлушчаў.
Але важна памятаць, што каштоўная клятчатка ёсць у абалонцы збожжа, а менавіта яе выдаляюць пры перапрацоўцы і памоле. Чым больш тонкі памол мукі, тым вышэй сорт, і вось тут трэба быць напагатове: выбірайце хлеб з мукі грубага памолу ці цэльназбожжавай, у якой колькасць харчовых валокнаў можа дасягаць 6,8%. Мука вышэйшага сорту і здоба не з’яўляюцца нізкакаларыйнымі прадуктамі для пахудзення.
Кашы: самыя карысныя — грэцкая і аўсяная, звараныя на вадзе. Калі строга выконваць прапорцыі крупы і вады, вам не давядзецца зліваць ваду пасля, так у кашы захаваецца больш бялкоў і вугляводаў. Дадайце ў сваё меню для пахудзення кашу з кіноа — гэта культура, якая вонкава нагадвае грэчку, а па змесце бялку амаль не саступае мясу.
Бабовыя. Найбольш паўнавартасная крыніца харчавання — соя, што ўтрымлівае 30-50% бялку. Соевы бялок змяшчае да 20 амінакіслот, у тым ліку незаменных, і засвойваецца на 70%. Па многіх паказчыках соевы боб пераўзыходзіць ялавічыну. Соевы алей (а яго ў расліне 16-27%) багаты на лецыцін і ненасычаныя тлустыя кіслоты, што спрыяе зніжэнню ўзроўню халестэрыну і робіць яго незаменным у рацыёне харчавання для пахудзення, а таксама пры атэрасклерозе, цукровым дыябеце, сардэчна-сасудзiстых захворваннях.
Грыбы. Маюць шмат вітаміну А, В, С, РР, калію, жалеза і фосфару. Але трэба памятаць, што хіцін, які ёсць у клетачнай абалонцы грыбоў не раскладаецца ў страўнікава-кішэчным тракце.
Грыбы (клятчатка) выводзяць з арганізма халестэрын і таксічныя рэчывы.
І дарэчы — грыбочкі не падыходзяць у якасці закускі да алкаголю: пад уплывам спіртнога грыбны бялок згусае і не засвойваецца.
Малочныя прадукты
У каровіным малацэ ёсць усе незаменныя амінакіслоты, і засвойваюцца яны з дапамогай лактозы на 96%. Плюс вітаміны А, В6, В12 і кальцый.
Кяфір, ражанка, ацыдафілін, сыракваша добра ўплываюць на мікрафлору кішэчніка, лёгка засвойваюцца і аказваюць танізуючае дзеянне. Кісламалочныя прадукты (у тым ліку багаты на бялок нятлусты тварог) абавязкова ўключаюць у правільнае харчаванне для пахудзення ў хатніх умовах.
Сыр — унікальны прадукт. Бялок у ім (да 25%) добра засвойваецца арганізмам, бо расшчапляецца да амінакіслот яшчэ падчас паспявання сыру, да таго, як трапіў на ваш стол.
У той жа час сыр мае высокую каларыйнасць, у якасці прадукту для пахудзення ён не падыходзіць.
Тое самае са смятанай і вяршкамі — можна толькі зрэдку, і мінімальнай тлустасці. Алей з рацыёну пажадана выключыць.
Ёгурты — адназначна вітаюцца, але толькі «жывыя», без цукру і фруктовых дадаткаў. Салодкія ёгурты і з напаўняльнікамі практычна бескарысныя, бо вітамінаў у іх мінімум, а садавіна, што сутыкнулася з біфідабактэрыямі, можа забрадзіць і справакаваць расстройствы кішэчніка.
Мясныя прадукты
Мяса — галоўны пастаўшчык фосфару для арганізма чалавека і асноўная крыніца паўнавартасных бялкоў з незаменнымі амінакіслотамі. Вітамінаў у мясе няшмат, у асноўным гэта вітаміны групы В, і больш за ўсё іх у печані.
Мяса лепш варыць, гатаваць на пары, тушыць і запякаць.
Мяса птушкі па амінакіслотным складзе бялку і колькасці неарганічных мінеральных рэчываў не саступае мясу млекакормячых. Але курыца моцна прайграе па колькасці жалеза (гл. Табліцу).
Прадукт | Утрыманне жалеза (на 100 г) |
Жаўток курынага яйка (у сухім рэчыве) | 16 мг |
Печань свіная | 12 мг |
Печань ялавічная | 9 мг |
Ныркі ялавічныя | 7,1 мг |
Сэрца ялавічнае | 7 мг |
Сэрца свіное | 5,9 мг |
Язык ялавічны | 5 мг |
Мяса індычкі 2 сорт | 5 мг |
Мяса труса | 4,4 мг |
Мяса індычкі 1 сорт | 4 мг |
Мяса курыцы | 3 мг |
Яйка курынае | 2,7 мг |
Мяса ялавічнае | 2,6 мг |
Бараніна | 2 мг |
Цяляціна | 1,7 мг |
Мяса кураня-бройлера | 1,5 мг |
Галоўная функцыя жалеза — дастаўляць кісларод да ўсіх клетак і тканін, падтрымліваць імунную сістэму і забяспечваць энергетычны метабалізм. Цікава, што некаторыя людзі не могуць схуднець менавіта з-за недахопу жалеза ў арганізме. Зрэшты, для беларусаў, якія ўжываюць шмат курыцы і каўбасных вырабаў, праблема вельмі актуальная: у большасці альбо латэнтны (схаваны) дэфіцыт жалеза, альбо ўжо анемія ...
Чым цямнейшае мяса, тым больш у ім жалеза.
У той жа час злоўжываць мясам не варта: у ім знаходзіцца шмат пурынавых асноў (арганічных злучэнняў, вытворных пурыну), якія ўплываюць на абмен рэчываў у арганізме. У мясной свініне пурынавых асноў больш, чым у ялавічыне і цяляціне, а ў мясе труса — менш, чым у курыным.
Адрозніваюць чырвонае і белае мяса. Да чырвонага(яно больш сытнае і каларыйнае) адносяць свініну, ялавічыну, бараніну, каніну і казінае мяса. Белае прынята лічыць дыетычным, гэта мяса птушкі. Але трэба ведаць, што колер таксама залежыць ад узросту жывёлы, і ў маладых жывёл мяса менш насычана міяглабінам (бялком мышачных тканін, у якіх ёсць жалеза, — менавіта ён адказвае за афарбоўку мяса). Цікава, што птушка можа ўтрымліваць і чырвонае, і белае мяса: грудкі і крылы можна лічыць белымі, ножкі — чырвонымі.
Адварное мяса засвойваецца лепш, чым смажанае, а ад вэнджанага і каўбас пры здаровым харчаванні для пахудзення трэба адмовіцца. Нават не глядзіце ў іх бок.
Варта згадаць і катэгорыі мяса, якія іграюць ролю пры разліку каларыйнасці страў.
Ялавічына 1 катэгорыі самая тоўстая, укормленасці вышэй за сярэднюю — 2 катэгорыі, сярэдняй укормленасці — 3, ніжэй за сярэднюю — 4.
Свініна 1 катэгорыі — мясная, маладыя тушы з таўшчынёй сала 10-30 мм; 2 кат. — мясной маладняк з таўшчынёй сала 31-40 мм і падсвінкі (сала 10 мм і больш); 3 кат. — тоўстыя свінні (сала 41 мм і больш); 4 кат. — тушы свінаматак і вяпрукі з таўшчынёй сала 15-40 мм (выкарыстоўваюцца для прамысловай перапрацоўкі); 5 кат. — малочныя парасяты; 6 кат. — маладыя кныры (сала 40 мм і больш)
Куры 1 катэгорыі адрозніваюцца ад 2-й падскурным тлушчам і большай укормленасцю. Зусім худыя куры ці старыя пеўні — 3 катэгорыя.
Рыба і морапрадукты
Рыба, асабліва акіянічная, прыўкрасная паўнавартаснымі бялкамі (15-20%), лёгказасваяльнымі тлушчамі, вітамінамі і мінеральнымі рэчывамі, якімі багатая марская вада. Яна хутка засвойваецца (за 2-3 гадзіны, у той час як ялавічына, да прыкладу, за 5 гадзін). У бялках марскіх рыб змяшчаецца амінакіслата таурын, што дапамагае рэгуляваць артэрыяльны ціск і стымулюе выпрацоўванне інсуліну.
Рыба багатая на калій, кальцый, фосфар, натрый, магній, жалеза, меддзь, цынк, ёд, вітаміны А, С, D, Е і групы В.
Пра карысць рыбінага тлушчу ходзяць легенды. Дзякуючы наяўнасці поліненасычаных тоўстых кіслот амега-3 рыбін тлушч (пры штодзённым ужыванні 30 г) можа знізіць халестэрын у крыві на 7%.
Выбірайце рыбу сярэдняй тлустасці: палтус, скумбрыю, марскога акуня, асятровых. Зрэшты, нават ласось ці селядзец ўтрымліваюць тлушча менш, чым любое мяса. Ідэальная ежа для пахудання — малатлустыя трэска, пікшы, камбала, хек, шчупак, рачны акунь, карп, таўсталобік.
Беларусы рыбу не вельмі любяць — у год ўжываюць прыкладна 18 кг на брата, а трэба ўдвая больш (хоця б 100 г на дзень). Для параўнання, сярэднестатыстычны японец або нарвежац спажывае за год каля 60 кг. Яно і зразумела —астраўныя дзяржавы як-ніяк, культура рыбаспажывання там традыцыйна высокая.
Але сёння ў Беларусі актыўна развіваюцца рыбгасы, айчынная сажалкавая рыба вырабляецца па міждзяржаўным стандартам, якія маюць жорсткія патрабаванні да якасці прадукцыі. У мясе прэснаводных рыб каля 20% бялку. Той жа карп, да прыкладу, па наяўнасці бялку пераўзыходзіць ялавічыну.
Прывазная акіянічная рыба, пры ўсіх яе вартасцях, робіць немалы шлях да нашых прылаўкаў, падвяргаецца замарозцы і размарозцы, што не можа не ўплываць на ўтрыманне ў ёй каштоўных рэчываў. Айчынная ж сажалкавая і рачная рыба цалкам заслугоўвае пачэснае месца ў рацыёне: мяса афрыканскага сома, выгадаванага беларускім рыбгасам, змяшчае амінакіслот 0,51 мг / 100 г, фарэль — 0,41 мг / 100 г. Вырошчваюць у нас і прадстаўнікоў сямейства асятровых, а таксама блізкіх беларускаму сэрцу карася, шчупака, ліня, таўсталобіка, белага амура і іншых.
Што тычыцца морапрадуктаў, то лідарства дыетолагі аднагалосна аддаюць марской капусце: яна і малакаларыйная, і ёду змяшчае столькі, што ваша шчытавідка скажа вам дзякуй.
Табліца каларыйнасці прадуктаў
ВЫСОКАКАЛАРЫЙНЫЯ ПРАДУКТЫ | |
Вельмі вялікая каларыйнасць (450-900 ккал на 100 г) |
Вялікая каларыйнасць (200-449 ккал на 100 г) |
Сланечнікавы алей, таплёнае, сметанковае масла Сала Свініна тлустая 1 катэгорыі Каўбасы сыравэнджаныя Арэхі Шакалад Пірожныя з крэмам |
Ялавічына 1 катэгорыі Свініна мясная Бараніна 1 катэгорыі Каўбасы: варана-вэнджаныя, напаўвэнджаныя, вараныя (акрамя ялавічнай) Сардэлькі Сасіскі Куры 1 катэгорыі Гусь Качкі Сыры: цвёрдые, расольныя, плаўленыя Смятана Тварог тлусты Сыркі тварожныя Рыба (мойва, пеламіда, сайра, сярюга, селядзец ціхаакіянскі, угар, сом) Ікра Хлеб Макароны Цукар Мёд Варэнне |
СЯРЭДНЕКАЛАРЫЙНЫЯ ПРАДУКТЫ |
Умераная каларыйнасць (100-199 ккал на 100 г) |
Бараніна 2 катэгорыі Ялавічына 2 катэгорыі Каніна Мяса лася Мяса трусіка Мяса аленя Ягняціна Кураняты бройлеры Індычкі 2 катэгорыі Куры 2 катэгорыі Яйкі: курыныя, перапяліные Рыба: зубан, жэрах, макрэль, макрорус, селядзец атлантычны нятлусты, скумбрыя, стаўрыда, асятрына, белы амур Тварог напалову тлусты Ёгурт 6% |
НІЗКАКАЛАРЫЙНЫЯ ПРАДУКТЫ | |
Нізкая каларыйнасць (30-99 ккал на 100 г) |
Вельмі нізкая каларыйнасць (менее 30 ккал на 100 г) |
Малако Кяфір Тварог нятлусты Сыракваша Ёгурт 1,5 – 3,2% Кумыс Рыба: траска, хек, судак, шчупак, карп, камбала, таўсталобік Ягады (акрамя журавін) Садавіна Бручка Зялёны гарошак Капуста: брусельская, кальрабі, каляровая Бульба Морква Фасоля Рэдзька Буракі |
Кабачкі Капуста Агуркі Радыска Рэпа Салата Таматы Перац салодкі Гарбуз Журавіны Грыбы свежыя |
8 крокаў да здаровага харчавання:
- Пачынайце дзень са шклянкі вады.
- Не прапускайце сняданак ні ў якім разе, ён павінен утрымліваць 30% каларыйнасці дзённага рацыёну. Не паснедаеце — і арганізм у стрэсе пачне адкладаць пра запас абед і вячэру.
- Старайцеся есці 4-6 разоў на дзень прыкладна ў адзін і той жа час. Вячэраць можна і пасля шасці вечара, галоўнае, не пазней чым за 3-4 гадзіны да сну.
- Аб'ём аднаго прыёму ежы павінен быць з далонь (складзіце далоні і прыкіньце, ці змесціцца туды ваша страва). Для жанчын гэта прыкладна 250 мл, для мужчын — 300 мл.
- Адмоўцеся ад белага цукру і белых круп, што насамрэч не такія (у тым ліку мука). Цукар замяніце мёдам, сталовую соль — марской, а крупы набывайце з мінімальнай апрацоўкай.
- Пры смажанні замест алею выкарыстоўвайце ваду. Крыху алею можна дадаць у канцы, і пажадана халоднага адціскання.
- Для запраўкі салаты замест маянэзу выкарыстоўвайце аліўкавы алей з сокам лімона і травой.
- Палюбіце травы і вострыя спецыі, якія дапамагаюць спальваць тлушчы і спрыяюць пахудзенню: кроп, пятрушку, лаўровы ліст, мяту, часнык, чабор, шалфей, гваздзіку, карыцу. У якасці спальвальнікаў тлушчу падыходзіць сок лімона, сельдэрэю, грэйпфрута.
А яшчэ запомніце «6 нельга»:
- есці ад няма чаго рабіць,
- есці перад тэлевізарам,
- абавязкова з'ядаць ўсё на талерцы,
- даядаць за хатнімі,
- гатаваць шмат страў і каштаваць кожную,
- заядаць асноўныя стравы дэсертам ці хлебам.
Паспрабуйце змяніць сваё стаўленне да таго, што вы ясцё. Станьце пераборлівым пры выбары прадуктаў, беражыце і цаніце сябе: не дазваляйце ежы шкодзіць сваё цела.
У артыкуле выкарыстаны парады ўрача-дыетолага, кандыдата медыцынскіх навук Маргарыты Каралёвай.
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by