Ну вось жа дзіва дзіўнае! Звычайная гародніна, якую вырошчваем на дачы як штосьці даўно звыклае і простае, аказваецца, не Папялушка, а самая сапраўдная Каралева! Знаёмцеся: Яго Вялікасць… Бурак! Скажаце, даўно знаёмыя?! Па вінегрэту, селядцу пад шубай ды баршчу?! А панна коту з бурака каштавалі?!
Я пакуль таксама не… Але ўжо зацікавілася самой магчымасцю прыгатавання такога экзатычнага дэсерту з нашай простай гародніны.
Сапраўды, чаго толькі на свеце не бывае… А тым больш – у высокай кухні. І рэцэптаў з буракоў вядома больш за 500…
Перафразуючы крылатае пра бульбу з легендарнага фільма «Дзяўчаты»: буракі смажаныя, буракі печаныя, буракі адварныя…
І працягнуўшы: боршч халодны з рыбай, бурак з тварагом, салата з буракоў з казіным сырам… І нават пудзінгі, пірагі, пірожныя, гаспача, карпача…
Вось пра апошнюю страву мне не так даўно ўзгадалі. Чаму, уласна кажучы, і зацікавілася гэтай тэмай.
Маўляў, карпача з буракоў падавалі на адным рэстаранным мерапрыемстве. І каштавала гэтая страва зусім не танна. З буракоў!!! Якія вырасціць любому аматару працы на зямлі, лічыце, нічога не каштуе. Пару пакецікаў насення за капейкі пасеяць улюбёным спосабам – ці асобна на градцы, ці па перыметру. Плюс паліваць своечасова, у тым ліку і вадой з соллю, каб былі салодкімі (такі вось парадокс!). Прарэдзіць, падрыхліць… І сабраць ураджай. А тады… Хоць карпача з гаспача гатуй, хоць панна коту…
Але карпача з печанага бурака, па шчырасці, мяне не дужа зацікавіла пасля знаёмства з рэцэптам: падалося дужа рэзкім. Затое афармленне так запала ў душу (галоўнае фота)! Сапраўды, гэта ж яшчэ прыдумай, як падаць, каб здзівіць і ўразіць!
А вось гаспача – халодны суп родам з Андалузіі – прыцягнуў увагу менавіта саставам… Толькі не традыцыйны – з памідораў у аснове, а з буракоў. Хаця памідоры тут таксама прысутнічаюць. Вырашыла пацікавіцца, чаму ж і гэта – рэстаранная страва. Не толькі ж з-за прывабнай назвы?!
Ага… А тут вам і алей аліўкавы, і каперсы, і сыр фета, і яйкі перапяліныя… Дык дзіва што! Вядома ж, ёсць-ёсць рэцэпты прасцейшыя. Толькі ж гэта будзе ўжо а-ля гаспача… Зрэшты, дома можна прыгатаваць любы варыянт. Было б жаданне…
Таму калі вы, сябры, таксама не аматары рэстаранаў, гатуем стравы з высокай кухні з буракоў дома. Тым больш рэцэптаў у інтэрнэце – процьма. А яшчэ, паўтаруся, калі гародніну вырошчваеце самі… Дык якая эканомія! А задавальнення… Быццам той жа рэстаран наведаў! А якія ж буракі карысныя!
Я ўжо таксама мяркую заняцца прыгатаваннем чаго цікавага. Праўда, гаспача, паколькі суп той халодны, пакінем да летняй гарачыні. Як і борш халодны з рыбай. Так-так! З бялугай і судаком, між іншым! Нечакана, праўда?! А вось бурачковую панна коту… Па-а-а-ехалі!
Бурачковая Панна кота
Нам спатрэбяцца
- 6 грамаў жэлаціну
- 5 грамаў ванільнага цукру
- 50 грамаў соку з бурака, 150 грамаў вяршкоў
- 50 грамаў малака, 30 грамаў – цукру ці мёду
Прыгатаванне
Бурак варым, дзяром на тарцы і адціскаем сок.
Хм, са зваранага бурака, па шчырасці, ні для якой патрэбы сок не адціскала, але ж паспрабую. Хаця ў іншым рэцэпце – кавалачкі зваранага бурака ў вяршках здрабняюць ручным блэндэрам. Гэтак больш рэальна.
Жэлацін замачваем у 30 грамах вады. Злучаем малако, вяршкі і цукар ці мёд плюс бурачковы сок. Даводзім да кіпення, але не кіпяцім.
Дадаем жэлацін, добра размешваем, высыпаем ванільны цукар.
Выліваем у прыгожую шклянку і ахалоджваем.
Ну што, хутчэй бы выхадныя, каб паспрабаваць выканаць прачытанае і занатаванае на практыцы! А калі мяне хто з вас апярэдзіць, сябры, дзяліцеся, калі ласка, уражаннямі. Ну, і ўласнымі знаходкамі страў высокай кухні са звычайных буракоў – таксама.