Грэчку часта называюць антыкрызісным прадуктам. Яна не толькі простая ў прыгатаванні, але і ідэальна спалучаецца з мясам, птушкай, рыбай, гароднінай, грыбамі, субпрадуктамі. Каштуе зусім нядорага, а пры жаданні грэчку можна вырошчваць на ўласным прысядзібным участку.
Разам з тым грэчка – надзвычай карысны прадукт. Лічыцца гіпаалергенным, і менавіта каша з грэчкі ўводзіцца ў прыкорм маленькага дзіцяці адной з першых. Таксама крупы не ўтрымліваюць глютэну, з'яўляючыся незаменным прадуктам харчавання пры цэліякіі. Але і для ўмоўна здаровых людзей усіх узростаў грэчка ўяўляе велізарную карысць.
да зместуКарысць грэчкі
Грачаныя крупы адносяцца да групы псеўдазерневых, кампанію грэчцы складаюць кіноа і амарант. Грэчка не з'яўляецца травой і цалкам пазбаўленая глютэну. Хаця яе часцей выкарыстоўваюць як крупы, з грэчкі таксама пякуць бліны і хлеб, робяць макароны, заварваюць гарбату. У ход ідзе нават шалупінне – ім набіваюць лячэбныя падушкі, якія, кажуць, выдатна дапамагаюць пры бяссонніцы.
Грэчку справядліва адносяць да дыетычнай ежы з-за высокага ўтрымання вітамінаў, мінералаў і антыаксідантаў. Яна багатая на бялок, клятчатку і складаныя вугляводы. Пры гэтым мае нізкі глікемічны індэкс і таксама падыходзіць для харчавання людзей з цукровым дыябетам.
У 100 грамах грачаных крупаў ядрыцы ўтрымліваецца:
– вада –10%
– бялкі –13,3 г
– вугляводы –71,5 г
– тлушчы – 3,4 г
– цукар –0 г
– клятчатка –10 г
Энергетычная каштоўнасць прадукту складае 343 кілакалорыі ў 100 г.
Асноўная перавага грэчкі ў параўнанні з іншымі крупамі – яе ўнікальны амінакіслотны склад; высокая насычанасць пажыўнымі рэчывамі і антыаксідантамі, якія нярэдка адносяць да «суперпрадуктаў» (напрыклад, фітанутрыент рутын, дубільныя рэчывы, кацехін і г.д.). Гэтым абумоўленыя шматлікія станоўчыя эфекты грэчкі для здароўя чалавека: у прыватнасці, здольнасць кантраляваць узровень цукру ў крыві, зніжаць павышаны ціск і ўзровень «дрэннага» халестэрыну, паляпшаць страваванне і г.д.
Апроч іншага, грэчка служыць выдатнай крыніцай лёгказасваяльнага расліннага бялку і змяшчае 12 амінакіслотаў, у тым ліку 2 незаменныя. У сярэднім на 100 г крупаў прыпадае 13 грамаў бялку. Гэта меней, чым у бабовых, але больш, чым у рысе, пшаніцы і кукурузе.
У людзей, якія прытрымліваюцца прынцыпаў вегетарыянства альбо адчуваюць павышаную патрэбу ў бялку, стравы з грачаных крупаў павінны рэгулярна прысутнічаць у рацыёне. Гэта забяспечыць неабходнае спажыванне амінакіслотаў і бялку для падтрымання нармальных клетачных працэсаў, захавання мышачнай масы і атрымання энергіі.
Але якая б ні была карысная грэчка, ад яе лёгка стаміцца, калі не праявіць гастранамічную фантазію. Бо прымяненне грачаных крупаў у кулінарыі зусім не абмяжоўваецца падрыхтоўкай адной толькі кашы.
да зместуРэцепты страў з грэчкі
Прапануем вам некалькі простых, але на дзіва смачных і карысных рэцэптаў страў з грэчкі.
- Перад падрыхтоўкай грэчку, як і любыя іншыя крупы, неабходна старанна прамываць пад струменем халоднай вады, каб выдаліць пыл і шалупінне. Крупы нельга замочваць загадзя – ад гэтага яны могуць страціць свой смак.
Грэчка з гароднінай
Гэтая простая і сытная страва будзе даспадобы і дзецям, і дарослым.
Для яе прыгатавання спатрэбяцца:
- Грэчка – 1 шклянка
- Замарожаная агароднінная сумесь – 450 г
- Соль па смаку
- Свежая зеляніна для ўпрыгожвання.
Спачатку неабходна зварыць грэчку. Аб'ём вады павінен быць у два разы большым за аб'ём крупаў (у нашым выпадку – 2 шклянкі). Старанна прамытую грэчку заліць вадой, давесці да кіпення, злёгку пасаліць і варыць на маленькім агні пад зачыненай накрыўкай да гатоўнасці.
- Каб крупы зварыліся хутчэй, у ваду, што кіпіць, можна пакласці кавалачак сметанковага масла – прыкладна 20 г.
Пакуль варацца крупы, разагрэйце патэльню і з даданнем невялікай колькасці расліннага алею і вады патушыце замарожаную гародніну. Гародніна гатовая, калі зробіцца мяккай. Дадайце сюды ж, да гародніны, прыгатаваную грэчку, пасаліце, змяшайце. Дайце страве патаміцца пад накрыўкай яшчэ 5 хвілін.
Перад падачай упрыгожце свежай зелянінай.
- Замест замарожанай агародніны ў сезон можна выкарыстоўваць свежую – моркву, цукіні, памідоры, струкавую фасолю, брокалі.
Супчык з грэчкі
Калі на грэцкую кашу глядзець ужо сіл няма ніякіх, і нават у якасці гарніру даесці яе не атрымліваецца, самы час прыгатаваць супчык. Не сумнявайцеся – у такім выглядзе грэчку даядуць усё. Яшчэ і дабаўкі папросяць!
Спатрэбіцца
- Гатовая грэчка, колькі засталося, напрыклад, пасля ўчарашняй вячэры, але не менш за 0,5 шклянкі
- 1,5 л курынага булёна
- 2 сярэднія бульбіны
- Невялікая морква
- Маленькая цыбуліна
- Перац чорны гарошкам – 2 шт.
- Лаўровы ліст
- Соль па смаку
Зварыць курыны булён. Для гэтага курыную грудку заліце халоднай вадой. Праз 5 хвілін пасля закіпання ваду трэба зліць. І заліць мяса наноў. Пасля таго, як вада зноўку закіпіць, пакіньце курыцу варыцца каля паўгадзіны. Затым мяса дастаньце з каструлі.
Пакуль рыхтуецца булён, моркву і цыбулю ачысціце і здрабніце (моркву на буйнай тарцы, цыбулю – парэзаць кубікамі). Падсмажце злёгку на патэльні ў невялікай колькасці расліннага алею.
Ачысціце бульбу і нарэжце дробнымі кубікамі. Пакладзіце ў курыны булён. Няхай суп гатуецца на невялікім агні пад зачыненай накрыўкай хвілін 15.
Пасля таго, як бульба злёгку падварыцца, дадайце падсмажаную гародніну, чорны перац, лаўровы ліст, соль па смаку, а таксама парэзанае кавалачкамі курынае мяса. І не забудзьцеся пра грэчку – яе туды ж, у агульны кацёл. Яшчэ 5-10 хвілін на агні пад зачыненай накрыўкай – і суп гатовы!
Гатуюць супчык з грэчкі і з сухімі крупамі. Тады іх закладваюць у каструлю адначасова з бульбай, папярэдне прамыўшы пад праточнай вадой.
да зместуКрупенік грачаны са смятанай
Немудрагелістая запяканка з грачаных крупаў з тварагом падыдзе і для сняданку, і для вячэры. Аднолькава смачная ў гарачым і ў халодным выглядзе. Ідэальная, калі падаваць яе са смятанай і печаным яблыкам.
Для прыгатавання спатрэбяцца
- Грэчка – 1 шклянка
- Тварог – 200 г
- Яйка – 1 шт
- Цукар – 2 ст л (можна абысціся і без яго)
Крупы прыгатаваць гэтак жа, як апісана ў рэцэпце грэчкі з гароднінай.
- Перад гатаваннем злёгку абсмажце грэчку на сухой патэльні. У гатовай страве крупы раскрыюцца больш ярка і атрымаецца нашмат смачней.
Разатрыце тварог з яйкам і цукрам. Дадайце гатовыя і злёгку астуджаную грэчку, старанна змяшайце, каб усе інгрэдыенты раўнамерна злучыліся.
Форму для выпякання змажце алеем і прыцерушыце мукой, манкай або паніровачнымі сухарамі. Выкладзіце прыгатаваную грачана-тварожную масу ў форму і запякайце на працягу 40-45 хвілін у духоўцы пры 180⁰С. Калі скарыначка зверху падрумяніцца, зробіцца залацістай, запяканка гатовая.
Страва мае злёгку рассыпчатую кансістэнцыю, якая пры астыванні «схопліваецца» і робіцца меней крохкай. Падаюць запяканку парцыённа са смятанай.
Смачна есці і будзьце здаровыя!
📌 Гатуйце самі - гатуйце з намі!
Соя — «каралева пратэіну». Расказваем пра самую спрэчную травяністую расліну