Дыягназу «піўны алкагалізм» няма ні ў Міжнароднай класіфікацыі хвароб, ні ў медыцынскім кіраўніцтве па дыягностыцы і лячэнні залежнасцяў. Хваравітую прыхільнасць выклікае не сам пенны напой, а этылавы спірт, які змяшчаецца ў ім. На фоне яго рэгулярнага і працяглага ўжывання фарміруецца спачатку псіхалагічная, а потым і фізічная залежнасць. Пры гэтым не мае значэння, якому спіртазмяшчальнаму напою чалавек аддаваў перавагу.
Тым не менш, алкагалізм як хвароба, якая развілася ад доўгага і частага ўжывання піва, мае свае асаблівасці. Пра іх журналіст Слушна даведалася ў вядучага навуковага супрацоўніка аддзела наркалогіі РНПЦ псіхічнага здароўя, кандыдата медыцынскіх навук, дацэнта Уладзіміра Максімчука.
Прыхаваная пагроза ўжывання піва
У грамадстве дагэтуль існуе меркаванне, што піва бяскрыўднае і «захварэць» алкагалізмам ад яго немагчыма. Гэтая памылковая думка з'яўляецца галоўнай прычынай лаяльнага стаўлення да пеннага напою. Здаецца цалкам натуральным правесці вечар ля тэлевізара або ў кампаніі з сябрамі пад бутэлечку-другую піва. Больш за тое, многія дарослыя не бачаць ніякай крамолы ў тым, каб пачаставаць хмельнай пенкай уласнае дзіця.
Як правіла, у найбольш распаўсюджаных гатунках піва ўтрыманне алкаголю вагаецца ад 2% да 7%. Але мацунак асобных (так званых экстрэмальных) гатункаў хмельнага напою можа дасягаць 12,5-20% – як у мацаванага віна.
Прывядзём просты прыклад. У 100 грамах гарэлкі ўтрымліваецца 40 грамаў абсалютнага алкаголю. У тым жа аб'ёме піва мацункам 4% – 4 грамы абсалютнага алкаголю. Але, у адрозненне ад гарэлкі, піва не п'юць чаркамі. А гэта значыць, што ў бутэльцы піва ёмістасцю 0,5 літра ўтрыманне чыстага алкаголю складае 20 грамаў, у дзвюх – 40. Атрымліваецца, выпіваючы за адзін прысест дзве бутэлькі піва, чалавек забяспечвае арганізму алкагольную нагрузку, супастаўную з ужываннем 100 грамаў гарэлкі.
Асаблівасці піўнога алкагалізму
Такім чынам, фарміраванне алкагольнай залежнасці на фоне ўжывання піва мае наступныя асаблівасці:
- Ужыванне піва да гэтага часу не лічыцца ў грамадстве дрэннай звычкай, нават калі піць часта і шмат. Стаўленне да аматараў пеннага напою больш лаяльнае, чым да людзей, якія з той жа частатой і пастаянствам п'юць віно, гарэлку ці каньяк. Адпаведна, знешніх прычын «завязаць» з півам у чалавека і няма.
- Градус піва даволі невысокі. Гэта адзін з фактараў, што выклікае прыхільнасць не толькі да больш частага яго ўжывання, але і ў вялікай колькасці. На пэўным этапе гэта прыводзіць да росту талерантнасці да алкаголю: каб атрымаць уяўны кайф, патрабуецца больш піва, чым раней.
- З-за памылковай перакананасці ў «бяспецы» піва і, адпаведна, злоўжыванні напоем хваравітая прыхільнасць фарміруецца незаўважна. Аднак развіваецца алкагольная залежнасць тымі ж тэмпамі, што і пры ўжыванні віна, гарэлкі або іншых моцных напояў. Дастаткова некалькіх гадоў рэгулярнага піцця, каб сфармаваць устойлівую залежнасць ад этылавага спірту, і ўсяго 10-15 гадоў, каб дайсці да тэрмінальнай стадыі алкагалізму. Для жанчын і падлеткаў гэты шлях удвая карацейшы.
-
- Падлеткі і маладыя людзі з-за аб'ектыўных прычын хутчэй дасягаюць эфекту ап'янення і скажонага задавальнення пры ўжыванні піва. Разам з даступнасцю па кошце гэта робіць яго ўлюбёным напоем моладзі. Да 80% падлеткаў, якія стаяць на ўліку ў нарколагаў, трапілі ў хваравітую залежнасць ад алкаголю менавіта на фоне рэгулярнага ўжывання піва.
Так што не варта недаацэньваць рэальную пагрозу піва для фізічнага і псіхічнага здароўя і памыляцца наконт яго ўяўнай бяспекі. У канчатковым выніку людзі, якія пакутуюць на цяжкую форму алкагольнай залежнасці, маюць ва ўсіх сэнсах адзін твар.