Медыкі кажуць, што зрок – мозг, вынесены на перыферыю. Таму тое, як мы складаем рацыён, у тым ліку для падтрымкі цэнтральнай нервовай сістэмы, уплывае і на здароўе вачэй.
Спецыяльныя практыкаванні, рэжым чаргавання працы і адпачынку, правільнае асвятленне. Пра гэтыя фактары захавання здароўя зроку беларускія бацькі шмат чулі. Але гэта не ўсё. Яшчэ адзін важны момант – разнастайнае харчаванне. Ці ёсць прадукты, якія могуць дапамагчы ў прафілактыцы зніжэння зроку ў дзяцей?
Пра гэта карэспандэнт Слушна спытала спецыяліста па дыеталогіі і нутрыцыялогіі, выкладчыка Школы здаровага харчавання, рэўматолаг Мінскага гарадскога кансультацыйна-дыягнастычнага цэнтра Анастасію Уласевіч.
Анастасія – адна з экспертаў на кулінарным майстар-класе ад дабрачыннага праекта «Я бачу», які вось ужо трэці год рэалізуе Беларускі дзіцячы фонд, кампанія velcom пры падтрымцы мясцовых аблвыканкамаў і Міністэрства аховы здароўя. Тэма мерапрыемства як раз і была звязана з выбарам прадуктаў. Якія з іх і ў якім спалучэнні найбольш карысныя для падтрымання вастрыні зроку?
Харчаванне для здароўя вачэй
Дыета для вачэй. Існуе?
Як дапамагчы дзіцяці захаваць зрок добрым?
Прапануем спіс прадуктаў, якія могуць дапамагчы ў прафілактыцы зніжэння зроку ў дзяцей.
1. Рыба
Дзеці не так часта ядуць рыбу. Звязана гэта з тым, што ў сем'ях рэдка рэгулярна яе ўжываюць у дастатковай колькасці. Ды і, чаго хаваць, рыбу малыя часта не любяць. У асноўным, з-за костачак.
І ўсё ж урачы настойваюць: 2 разы на тыдзень рыбная страва абавязкова павінна быць у дзіцячым меню. Часцей – лепш. Перавагу лепш аддаваць тлустым гатункам. Прычым не абавязкова ганяцца за дарагім ласосем. Скумбрыя, дробныя марскія рыбы – даступны і карысны варыянт.
2. Агародніна
Асабліва тая, што утрымлівае лютэін, зеаксантын. Гэта караціноіды (фарбуючы пігмент), які афарбоўвае гародніну ў жоўты і чырвоны колеры. Лепшыя яго крыніцы – зеляніна (шпінат, розныя гатункі капусты, пятрушка і інш.). Зялёныя яны з-за таго, што ў іх ёсць хларафіл. Але калі такая гародніна трохі паляжыць, то можна ўбачыць жоўты колер, які праступае. Караціноідамі трэба запасацца, бо яны канцэнтруюцца ў сятчатцы.
Агародніна, зеляніна, бабовыя таксама ўтрымліваюць клятчатку. А яе дзеці ўжываюць у сярэднім на 50% ніжэй за норму.
Разнастайныя свежыя салаты з зелянінай дзецям трэба есці кожны дзень.
3. Ягады
Гэта добрая крыніца ізафлаванаў. Карысныя не толькі чарніцы, але і чорная парэчка і іншыя сезонныя ягады.
Якая ежа шкодзіць вачам?
- Цукар. Салодкія перакусы, вады;
- Шкодныя тлушчы. Чыпсы, снэкі, перакусы;
- Лішкі солі.
Такая ежа не карысная ў цэлым для здароўя і канкрэтна для зроку.
Безумоўна, за здароўе вачэй адказваюць мноства фактараў. Важная і генетыка, і распарадак дня. Але разам з гэтым адна са значных цаглінак гэтага падмурка – харчаванне. Бо мы тое, што мы ямо.
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by