Якія толькі кулінарныя вырабы не гатуюць гаспадыні з яблыкамі. Гэтую самую распаўсюджаную садавіну дадаюць у шматлікія салодкія і дэсертныя стравы, яны таксама могуць выкарыстоўвацца ў саленнях для надання кіслінкі, з яблыкаў атрымліваюцца выдатныя ўзвары, джэмы і нават віно. Вялікі спіс розных вырабаў складае выпечка з яблыкамі. Духмяная, смачная, яна падабаецца дарослым і дзецям.
Яблыкі — начынне ўніверсальнае! Яго можна рабіць з сырой садавіны, а таксама з апрацаванай. Выпечка з яблыкаў можа прадугледжваць выкарыстанне і іншых сумяшчальных з імі прадуктаў, напрыклад арэхаў, разынак, мёду.
Мы прапануем некалькі рэцэптаў менавіта карыснай выпечкі з яблыкамі, якая можа падыходзіць як на перакус, так і на святочны стол.
Яблычны рулет
Вельмі смачны салодкі дэсерт. Выдатная альтэрнатыва класічнай шарлотцы
Інгрэдыенты
- 1 кг яблыкаў
- Карыца
- Цукар па гусце
Цеста
- 4 яйкі
- 1 шклянка цукру (аб'ём 250 мл)
- 1 г л разрыхляльніка
- Ванілін па гусце
- 1 шклянка мукі
Спосаб прыгатавання
Яблыкі ачысціць і нацерці на буйнай тарцы, дадаць карыцу па жаданню Яйкі ўзбіць з цукрам у белую пену. Дадаць муку, разрыхляльнік і ванілін, яшчэ раз узбіць.
Яблыкі шчыльным пластом размеркаваць на пергаменце, зверху паліць цестам. Выпякаць 20 мін у разагрэтай да 180С духоўцы.
Перавярнуць пры дапамозе другога ліста пергамента, скруціць у шчыльны рулет. Даць астыць перад падачай.
Насыпны пірог з яблыкамі
Без замесу цеста
Інгрэдыенты
- 1,5 кг сакавітых яблыкаў з кіслінкай
- 1 шклянка мукі (170 гр)
- 1 шклянка манкі (200 гр)
- 1 шклянка цукру (170 гр)
- 2 г л разрыхляльніка (10 гр)
- Ванілін для водару
- Сметанковае масла 150 гр
Спосаб прыгатавання
Яблыкі нацерці на буйнай тарцы, скурку ачысціць, калі яна цвёрдая. Змяшаць у місцы ўсе сухія інгрэдыенты. Форму заслаць пергаментам.
Чаргаваць пласты сухога цеста і яблыкаў, шчыльна ўтрамбоўваючы яблыкі. На раздымнае кальцо дыяметрам 22 см, вышынёй 6 см выходзіць 5 пластоў цеста і 4 пласта яблыкаў.
Апошні пласт павінен быць сухі. Сметанковае масла з халадзільніка нацерці на буйнай тарцы верхнім пластом. Запякаць у духоўцы 45-50 хвілін пры 180 С.
Пірог атрымліваецца з хрумсткай скарыначкай і мяккі ўнутры. Яму лепш даць цалкам астыць перад падачай да стала.
Пірог з лаваша з яблычнай карамеллю
Інгрэдыенты
- Лаваш (упакоўка) 300 г
- Два яблыкі (400 -500 г)
- 4-5 яек
- 200 г смятаны
- 200 г цукру
- 50 г сметанковага алею
- Карыца па гусце
Спосаб прыгатавання
Яблыкі нарэзаць дзелькамі, сметанковы алей растапіць на патэльні. дадаць да яго 100 г цукру, размяшаць і ўсыпаць яблыкі, дадаць трохі карыцы і абсмажваць іх на сярэднім агні да з'яўлення соку і карамелі.
Лаваш разрэзаць на адвольныя вялікія і маленькія кавалкі, выкласці ў форму ў некалькі пластоў. Следам дадаць абсмаленыя яблыкі і накрыць астатнім лавашом.
Можна чаргаваць: частка яблыкаў, затым ліст лаваша, і зноў частка яблыкаў — ліст лаваша і так да канца. Для заліўкі змяшаць яйкі, смятану і пакінуты цукар.
Заліць пірог, нажом праткнуць у лавашы адтуліны, каб заліўка ўсюды пратачылася. Запякаць у духоўцы пры 180С хвілін 30. Калі пірог зверху падрумяніцца і схопіцца, ён гатовы.
Затым даць пірагу астыць, нарэзаць і падаваць да стала.
Пухнатыя булачкі з яблыкамі без дрожджаў
Інгрэдыенты
- 300 гр тварагу
- 150 гр цукру
- 2 яйкі
- 50 мл малака
- 50 мл алею
- 1 г л соды ( не гасіць )
- Мука (400-500 гр)
Для начыння
- 30 гр сметанковага масла
- 30 гр цукру
- Нарэзаныя садавіна (яблык і груша) 250 гр
Спосаб прыгатавання
Садавіну ачысціць і нарэзаць кубікамі. Падпаліць алей, усыпаць цукар і садавіну, карамелізаваць некалькі хвілін да мяккасці. А можна і любое іншае начынне дадаць
Да тварагу дадаць усе інгрэдыенты, акрамя мукі. Муку ўсыпаць паступова. Аўтару спатрэбілася роўна 500 гр. Галоўнае — не забіць цеста мукой, а проста давесці да пластычнага стану
Сфарміраваць булачкі з начыннем любым зручным спосабам, змазаць жаўтком і пасыпаць макам для ўпрыгожвання.
Выпякаць у духоўцы пры 180 С не больш за 20 хвілін. Сачыце , як толькі падрумяняцца — можна даставаць.
https://bel.24health.by/prosta-gustouna-yak-prygatavac-shtrudzel-sa-slivami-arexami/