29.09.2023
29.09.2023

Дзень кавы. Як бяспечна для арганізма ўжываць напой?

logo
Карысныя прадукты
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

29 верасня ва ўсім свеце адзначаюць Дзень кавы. Кава — адзін з самых любімых напояў людзей. Многія проста не ўяўляюць сваё жыццё без кубка амерыкана ці кавы з малаком з раніцы.

Гэты напой дорыць чалавеку зарад бадзёрасці і аказвае дадатнае танізавальнае ўздзеянне на арганізм. Аднак, нягледзячы на яго папулярнасць, ужыванне кавы можа мець і адмоўныя наступствы для здароўя.

да зместу

Чым карыснае ўжыванне кавы?

Карысць кавы

  1. Кава прафілактуе развіццё дэменцыі, хваробы Альцгеймера і хваробы Паркінсона, таму асабліва карысная для пажылых людзей.
  2. Рэгулярнае ўжыванне кавы змяншае рызыку развіцця некаторых анкалагічных захворванняў. Гэта адбываецца дзякуючы таму, што ў напоі змяшчаюцца антыаксіданты, такія як кафеін, кафестол і кавеол.

Даследаванні паказваюць, што рэгулярнае ўжыванне кавы, у прыватнасці, зніжае рызыку развіцця рака печані. Калі піць два-тры кубкі кавы на дзень, верагоднасць смерці ад гэтага захворвання зніжаецца на 46 працэнтаў.

  1. У склад кавы ўваходзіць хлорагенавая кіслата — расліннае злучэнне, якое можа паступаць у арганізм чалавека толькі з ежай.

Хлорагенавая кіслата аказвае супрацьвіруснае, антыбактэрыйнае і супрацьзапаленчае дзеянне. Яна таксама здольная выводзіць з арганізма вольныя радыкалы, якія прыводзяць да старэння клетак арганізма.

  1. Памяншае рызыку развіцця сардэчна-сасудзістых захворванняў, інфарктаў і інсультаў.
  2. Кава паляпшае працэс вывядзення таксінаў з мачой.

Галоўнае — пры ўжыванні кавы піць дастатковую колькасць вады.

  1. Зніжае рызыку развіцця цукровага дыябету другога тыпу.
  2. Падвышае цягавітасць падчас фізічнай нагрузкі і спрыяе зніжэнню вагі.

Кубак чорнай кавы, выпіты за 20-30 хвілін да трэніроўкі, павялічыць метабалічныя рэакцыі і працэс спальвання тлушчавых адкладаў.

Варта адзначыць, што кава аказвае дадатны ўплыў на арганізм, калі гаворка ідзе аб умераным ужыванні гэтага напоя.

да зместу

Ці праўда, што кава бадзёрыць?

Кава бадзёрыць?

Нягледзячы на ўсе карысныя ўласцівасці, кава ўсё ж не можа паўнавартасна пазбавіць арганізм ад стомленасці.

Кафеін, які змяшчаецца ў каве, — гэта псіхаактыўны стымулятар, які блакуе тармазныя нейрамедыятары. З-за гэтага актывуецца праца цэнтральнай нервовай сістэмы, узнікае пачуццё бадзёрасці, так званы прыліў энергіі.

Трэба памятаць, што кафеін не пазбаўляе ад стомленасці і не папаўняе энергію.

Ён дапамагае часова актывізаваць фізіялагічныя рэсурсы арганізма, пасля чаго надыходзіць яшчэ большая стомленасць і знясіленне.

да зместу

Чым небяспечная кава?

Чым небяспечная кава?

Празмернае ўжыванне напою — больш за тры кубкі ў дзень — у першую чаргу негатыўна адбіваецца на стане нервовай сістэмы. Таксама пры актыўным ужыванні кавы з арганізма вымываюцца важныя мікраэлементы, такія як кальцый і магній.

З-за злоўжывання кавы чалавек можа горш спаць: стане больш складана заснуць, якасць сну ўпадзе, магчыма, нават развіццё бессані.

да зместу

Каму трэба абмежаваць ужыванне кавы?

Каму не трэба піць каву?

  • Людзям з астэапарозам або падвышанай рызыкай яго развіцця
  • Жанчынам у перыяд клімакса
  • Людзям з захворваннямі сардэчна-сасудзістай сістэмы
  • Людзям з падвышаным артэрыяльным ціскам ці гіпертаніяй
  • Людзям з захворваннямі нырак.
да зместу

Ці можна цяжарным піць каву?

Чаму цяжарным нельга піць каву?

Даследаванні паказалі, што цяжарным жанчынам не супрацьпаказана штодзённае ўжыванне кавы. Навукоўцы прыйшлі да высновы, што рызыка заўчасных родаў і выкідашаў не становіцца больш, нават калі колькасць кафеіну ў арганізме перавышае норму.

Рэкамендуецца цяжарным жанчынам не піць больш за два-тры кубкі кавы з кафеінам на працягу дня.

да зместу

Да чаго можа прывесці рэзкая адмова ад кавы?

Ажмова ад кавы

 

  • Дэпрэсія
  • Галаўныя болі
  • Агульная слабасць арганізма
  • Запаволенне разумовых працэсаў.

Каб арганізм адаптаваўся да адмовы ад кавы, трэба змяншаць дозу ўжывальнага кафеіну паступова.

да зместу

Чым можна замяніць каву?

Чым можна замяніць каву

Не любіце каву? Тады звярніце ўвагу на альтэрнатыўныя напоі, якія дапамогуць прачнуцца і захаваць бадзёрасць.

да зместу

Гарачая какава

У звараным какава нізкае ўтрыманне кафеіну, але яно багата тэабрамінам — мяккім стымулятарам цэнтральнай нервовай сістэмы. У какава таксама шмат карысных рэчываў: вітаміны групы В і РР, кальцый, калій, магній, жалеза, фосфар. Напой стымулюе мазгавую дзейнасць, паляпшае цыркуляцыю крыві і аказвае прафілактыку трамбозу.

Гарбата (чорная, зялёная і белая)

Кубак гарбаты змяшчае прыкладна ўдвая менш кафеіну, чым кубак кавы. Але камбінацыя кафеіну і прыроднага L-тэаніну стварае бадзёры, але ў той жа час паралізаваны стан. Тыя, хто выпівае тры ці больш кубкаў гарбаты ў дзень, маюць ніжэйшую рызыку сардэчнага прыступу ці інсульту.

Матча

Гэта разнавіднасць зялёнай гарбаты, яна змяшчае вялікую колькасць карысных рэчываў. Кафеін, які змяшчаецца ў матчы, дапамагае засяродзіцца, а тэанін павышае ўзровень сератаніна, дафаміна і гліцыну.

Цыкорый

Квітнеючая расліна з сямейства дзьмухавец. Яго карані абсмажваюцца, здрабняюцца і заварваюцца. Атрымліваецца вельмі падобны да кавы напой. Цыкорый змяшчае інулін — прэбіётык, які дабратворна ўплывае на здароўе кішачніка і нармалізуе мікрафлору. Яго карысна піць тым, хто худзее. Цыкорый багаты вітамінам В6 і марганцам, што пазітыўна адбіваецца на стане нервовай сістэмы.

Камбуча (чайны грыб)

Паколькі тут кафеіну менш, чым у каве, напой уздзейнічае на арганізм дастаткова мякка. Акрамя таго, у ім шмат прабіятычных бактэрый, якія дабратворна ўплываюць на ЖКТ. Таксама ў камбучы шмат антыаксідантаў, і, паколькі ў напоі ёсць воцатная кіслата, чайны грыб аказвае і антыбактэрыйны эфект.

Якія бываюць віды кавы?

Віды кавы

да зместу

Арабіка

Самы распаўсюджаны і каштоўны від кавы. Яго адметныя рысы — яркі, шматгранны водар і мяккі смак з высакароднай кіслінкай.

Рабуста

Мацнейшы гатунак з утрыманнем кафеіну ў 2 разу больш, чым у арабікі, горкі, з меней багатым водарам. Надае купажам вастрыню і крэпасць.

Ліберыка

Рэдкі від з даволі слабымі смакавымі характарыстыкамі, але моцным водарам. У ім змяшчаецца кафеіну менш, чым у іншых відах. Ліберыку складана знайсці ў краме, бо яна мала ідзе на экспарт і ўжываецца больш у рэгіёнах росту.

Эксцэльза

Адкрыты від быў толькі ў пачатку XX стагоддзя, ён адрозніваецца выяўленай фруктовай нотай і прыемным водарам. Сам напой вельмі мяккі, як і ліберыка, але выдатна працуе ў купажах.

Што важна пры выбары кавы?

Кава

Па-першае, звярніце ўвагу на гатунак і склад сумесі. Калі любіце мацней, выбірайце купажы з рабустай, калі вам важней водар і мяккасць — бяспечней выбраць арабіку. Характарыстыкі напою таксама залежаць ад краіны-вытворцы (у кожнай тэрыторыі вырастання свае характэрныя адценні, аб'ём цукроў і эфірных алеяў, свая кіслотнасць), а таксама ад ступені абсмажвання: чым яна глыбейшая, тым менш кіслы і больш карамельны водар набывае кава.

https://bel.24health.by/yakaya-na-smak-belaruskaya-garbata-tradycyi-zavarvannya-i-uzhyvannya-travyanyx-zborau/

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.