- Віды какавы
- Карысныя ўласцівасці
- Антыаксідантны эфект
- Паляпшае кровазварот
- Стымулюе працу мозгу
- Паляпшае настрой
- Спрыяе ўмацаванню імунітэту
- Зніжае вагу
- Шкода і магчымыя супрацьпаказанні
- Ці карысна піць напой з малаком, спецыямі і цукрам?
- З якога ўзросту можна какаву даваць дзецям?
- Ці можна піць напой падчас груднога кармлення і цяжарным?
- Тры нетыповых рэцэпта какавы
- З фінікамі і карыцай
- З соллю і перцам
- З міндальным лікёрам
Какава — адзін з самых карысных, але ў той жа час недаацэненых напояў, які змяшчае вялікую колькасць антыаксідантаў, багаты такімі вітамінамі і мінераламі, як медзь, марганец, магній і нікацінавая кіслата.
Акрамя таго, напой дапамагае з прафілактыкай сардэчна-сасудзістых захворванняў і дапамагае змагацца з трывожнасцю. Пры гэтым какава, як і большасць прадуктаў, мае свае мінусы. 13 снежня, у Дзень гарачай какавы, разбяромся ва ўсіх нюансах выбару і прыгатавання напою.
да зместуВіды какавы
Сам какава-парашок — гэта прадукт, атрыманы з пладоў вечназялёнага шакаладнага дрэва. Бабы расліны пераціраюць і выціскаюць з іх масла. Какава-масла шырока выкарыстоўваецца пры вытворчасці лекаў, касметыкі і прадуктаў харчавання. Жмых высушваюць і астуджаюць, а пасля здрабняюць да парашковай кансістэнцыі.
На паліцах у краме можна сустрэць два віды прадуктаў, створаных з какава-бабоў:
- какава-парашок
- растваральнае какава або какава-напой
Карысныя ўласцівасці
Антыаксідантны эфект
Какава шануецца дыетолагамі за антыаксідантны склад. У ёй змяшчаюцца поліфенолы — актыўныя прыродныя рэчывы, якія абараняюць клеткі арганізма ад стрэсу. А значыць дапамагаюць нам запавольваць працэсы старэння. Даследаванні даказваюць, што 40 гр. сухога парашка какавы ў дзень могуць цалкам забяспечыць сутачнае запатрабаванне дарослага чалавека ў антыаксідантах.
Як антыаксіданты перашкаджаюць старэнню скуры?
да зместуПаляпшае кровазварот
Таксама дзякуючы высокаму зместу антыаксідантаў зніжаецца ўзровень ліпапратэінаў нізкай шчыльнасці і паляпшаецца стан сасудзістых сценак. Гэта, у сваю чаргу, узмацняе крывацёк. Невыпадкова какаву рэкамендуюць людзям са схільнасцю да павышэння артэрыяльнага ціску, а таксама для прафілактыкі сардэчна-сасудзістых захворванняў.
Стымулюе працу мозгу
Антыаксіданты, якімі багаты парашок какавы, валодаюць і яшчэ адным важным эфектам: яны здольныя стымуляваць працу галаўнога мозгу.
Паляпшае настрой
Какава каштоўная і наяўнасцю ў ім трыптафану. Гэтая амінакіслата з'яўляецца папярэднікам сератаніну, дастатковая колькасць якога важная для захавання аптымізму і бадзёрасці духу, а вось недахоп можа стаць прычынай частых стрэсаў. Таксама какава багатая вітамінамі групы В, якія таксама ўплываюць на працу нервовай сістэмы, дапамагаюць нам засяродзіцца і быць прадуктыўнымі.
да зместуСпрыяе ўмацаванню імунітэту
Дзякуючы комплексу вітамінаў, мінералаў і антыаксідантаў какава можа палепшыць імунітэт. У прыватнасці, у какаве змяшчаецца медзь, якая патрэбна для сінтэзу бялкоў, у тым ліку і імунных клетак, а таксама цынк, які прымае ўдзел у фарміраванні Т-клеткавага імунітэту.
Зніжае вагу
Умеранае спажыванне какавы дапамагае кантраляваць вагу. Па-першае, у ёй захоўваецца хром, які змяншае цягу да салодкай ежы. Па-другое, яна зніжае ўзровень стрэсу, што мінімізуе верагоднасць эмацыйнага пераядання.
Шкода і магчымыя супрацьпаказанні
Какава стымулюе выпрацоўку страўнікавага соку. Таму напой не рэкамендуюць ужываць людзям з захворваннямі ЖКТ (падвышанай кіслотнасцю страўніка, язвавай хваробай) у перыяд абвастрэння дадзеных хвароб.
Не рэкамендуюць гэты напой і людзям з празмернай узбудлівасцю нервовай сістэмы, у выпадку алергічнай рэакцыі на прадукт, а таксама пры падагры (какава можа павялічыць колькасць мачавой кіслаты ў арганізме).
У выпадку лішняй вагі не рэкамендуецца гатаваць какаву на натуральным малацэ, асабліва калі яно мае высокую тлустасць. У гэтым выпадку падыдзе вада ці расліннае малако без дадання цукру.
да зместуЦі карысна піць напой з малаком, спецыямі і цукрам?
Какаву можна гатаваць на малацэ, калі ў вас няма непераноснасці гэтага прадукта. Да таго ж малочныя прадукты зніжаюць раздражняльнае ўздзеянне кампанентаў какавы на страўнік. Пры наяўнасці хранічных захворванняў ЖКТ какаву трэба піць толькі з малаком.
Рэзкія спецыі, такія як карыца, перац, імбір, кардамон, выдатна дапаўняюць какава-напой, узмацняючы яго карысныя ўласцівасці за кошт наяўнасці ў іх антыаксідантаў. А вось цукар у какаву лепш не дадаваць, гэта павялічвае яе каларыйнасць. Для салодкасці выкарыстоўвайце натуральныя падсалодвальнікі, напрыклад фінікі.
Альтэрнатыўнае малако. Якое выбраць?
да зместуЗ якога ўзросту можна какаву даваць дзецям?
Дзецям можна даваць какаву не раней чым з двух гадоў, прычым толькі не схільным да алергічных рэакцый . Рабіць гэта лепш не часцей за два разы на тыдзень. А гатаваць напой для малых можна на малацэ — каровіным або раслінным.
да зместуЦі можна піць напой падчас груднога кармлення і цяжарным?
Нічога дрэннага ў тым, што цяжарная жанчына будзе ўжываць какаву, няма. А вось што да груднога кармлення, тут лепш не рызыкаваць, каб не выклікаць алергію ў дзіцяці.
да зместуТры нетыповых рэцэпта какавы
З фінікамі і карыцай
Інгрэдыенты на адну порцыю: 3 ст. л. какосавага ці каровінага малака, 3/4 шклянкі вады, 3 буйных фініка без костачак, 1 ст. л. парашка какавы, дробка карыцы.
Фінікі пачысціце ад скуркі, пакладзіце ўсе інгрэдыенты ў блэндар і ўзбівайце да аднастайнай масы. Пераліце ў рондаль і падагрэйце на павольным агні, не даводзячы да кіпення.
З соллю і перцам
Інгрэдыенты на адну порцыю: шклянка малака, 2 ч. л. цукру, 1 ст. л. парашка какавы, 1/2 ч. л. ванільнага экстракта, дробка солі, дробка карыцы, дробка перцу.
Падагрэйце малако ў рондалі, дадайце ў яго парашок какавы і спецыі, змяшайце. Пастаўце на павольны агонь і давядзіце да кіпення, бесперапынна ўзбіваючы напой калатоўкай. Па жаданні дадайце падсалодвальнік.
З міндальным лікёрам
Інгрэдыенты на адну порцыю: 1/2 шклянкі малака, 1/4 шклянкі вяршкоў, 30 гр. парашка какавы, 3 ст. л. міндальнага лікёру, 1 ст. л. цукру ці мёда, дробка солі.
Малако і вяршкі выліце ў рондаль і на павольным агні давядзіце да кіпення. Дадайце какава і зноў пастаўце на агонь на 2 хвіліны, увесь час узбіваючы венцам. Дадайце лікёр, цукар ці мёд, яшчэ раз узбіце і адразу ж падавайце да стала.