20.10.2023
20.10.2023

Смак беларускай кухні. Сустрэча з гісторыкам кулінарыі Аленай Мікульчык прайшла ў Нацыянальнай бібліятэцы

logo
Адметнасць беларусаў
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

20 кастрычніка ў свеце адзначаюць Міжнародны дзень кухара. Кожны год кулінары ўсяго свету ў гэты дзень не толькі адзначаюць прафесійнае свята, але і песцяць аматараў ежы новымі стравамі. Алена Мікульчык — вядомы шэф-кухар, эксперт беларускай кухні і гісторык кулінарыі. Яна адаптуе рэцэпты нашых продкаў да сучаснасці і, вядома ж, расказвае пра гастранамічныя традыцыі роднай зямлі.

На гэтым тыдні ў Нацыянальнай біліятэцы адбылася сустрэча са спадарыняй Аленай, дзе госці даведаліся шмат цікавостак пра гісторыю і віды беларускай кухні, пачаставаліся смачнымі ламанцамі-праснакамі і нават атрымалі падарункі на памяць.

Творчая сустрэча з Аленай Мікульчык

Майстар-класы Алены Мікульчык і іншыя мерапрыемствы — гэта своеасаблівыя шоу, якія робіць толькі яна, народжаная мінчанка, беларуска ў пятым пакаленні, адкрываючы гісторыю роднай краіны праз ежу. Алена бязмерна рада, што суайчыннікі сёння так актыўна цікавяцца нацыянальнымі кулінарнымі традыцыямі і карыстаюцца яе кнігамі. Захопленых водгукаў аб яе майстэрстве — мноства.

Яна пераканана: беларуская кухня мае вялікі міжнародны патэнцыял, бо каля 25 гадоў прафесійна ёю займаецца.

На сустрэчы Алена Мікульчык падзялілася асабістымі ведамі.

— У Беларусі заўсёды была кухня багатых, і кухня простых людзей. — падкрэсліла Алена Мікульчык. — Кухня простых людзей вельмі кансерватыўная. Рэцэпты перадаваліся з пакалення ў пакаленне. А вось шляхецкая кухня вельмі прагрэсіўная: шляхта шмат вандравала, атрымлівала адукацыю ў Еўропе, і ўсе кулінарныя навінкі прывозіла да нас. Па троху са шляхецкай кухні модныя стравы пераходзілі ўжо ў сялянскую. Альбо адбывалася нааадварот: страву прыдумалі простыя людзі, пасля яна даходзіла да больш багатых і станавілася больш вытанчанай.

Праснакі

Яркі прыклад стравы, якая пераходзіла ад адных да іншых па прынцыпе «зверху-ўніз» — гэта верашчака. Яна першапачаткова была прыдумана ў 18 стагоддзі. У гэты перыяд былі вельмі распаўсцюджаны стравы з каўбасы. Менавіта тады і з’явілася прымаўка «Усе ласы на смачныя каўбасы».

Звычайны кухар півінен быў гатаваць як мінімум 12 страў з каўбасы, тады яго лічылі добрым кухарам, а каралеўскі кухар гатаваў ажно 24 стравы.

Смак беларускай кухні

Але ж чаму верашчака называлася так? Гэта таксама ведаюць толькі аматары беарускай кухні. Срава атрымала назву ад прозвішча кухара, які яе гатаваў. Ёсць меркаванне, што Верашчака пазычаў яе з французскай кулінарнай кнігі. Гэта была спецыяльная каўбаса, якую рабілі з мелкапасечанай ялавічыны. Людзі казалі, што гэта белая каўбаса, варылася страва ў піве, гатаваўся складаны саус, накшталту «бешамель», дадавалася цыбуля. Сраву трэба было есці лыжкай. Была такая прыказка «За караля Саса еш лыжкай каўбасы». Але ж не ўсе умелі гатаваць такі складаны соус, ні ва ўсіх была белая каўбаса, таму пачалі дадаваць у страву, што у каго ёсць. І ўжо ў пачатку 20 стагоддзя страва пачала прыраўноўвацца да мачанкі.

— Мачанка — гэта не страва, мачанка — гэта ідэя ці спосаб ужывання стравы, — тлумачыць Алена Мікульчык. — Я б нават падкрэсліла, што мачанка — гэта беларусская нацыянальная ідэя. Таму што тут выкарыстоўваецца ўсё, чаго мала. Напрыклад, кавалак сала ці грудзінкі. І ёсць шмат таго, чаго многа: хлеба, бліноў ці бульбы. І ўсё, чаго мала трэба падзяліць на ўсіх. Як падзелішь маленькі кавалак? Вядома, трэба зрабіць соус і тады атрымаецца папрабаваць усім. Беларусы заўсёды былі гасцінныя, таму гэтая страва стала зручная для гаспадынь.

Алена Мікульчык з аматарамі беларускай кухні

Што тыцыцца беларускай кулінарнай літаратуры, то тут трэба адзначыць кнігу Вінцэнты Завадскай «Літоўская кухарка», якая для свайго часу была вельмі прагрэсіўнай. Калі ў яе папярэднікаў былі толькі апісаныя прыдукты, якія дадавалі ў стравы, то ў гэтай кніге з’явіліся словы шкланка і лыжка. Кніга была вельмі папулярная, перавыдавалася 18 разоў.

Сустрэча з Аленай Мікульчык

Сёння Алена Мікульчык выпускае свае кулінарныя кнігі, якіх выйшла ўжо дзесяць. Усе рэцэпты ў іх хоць і з гістарычным падтэкстам, але адаптаваныя да нашага часу. Праз кнігі аўтара вы даведаецеся, напрыклад, што сапраўдны жульен — гэта не запечаныя грыбы, а суп, які быў прыдуманы яшчэ ў 18 стагоддзі, а таксама зможаце зразумець, чым замяняць прадукты, якія былі даступныя ў старажытныя часы, а сёння ў пошуку іх могуць узнікнуць складанасці.

Алена Мікульчык

Рэцэпты беларускай кухні. Ад вытокаў да нашых дзён

Кожная страва суправаджаецца цікавай гісторыяй паходжання, рэкамендацыямі па гатаванню і ўказаннямі, якія змены былі ўнесены ў першапачатковы варыянт.

Кнігі Алены Мікульчык

Мерапрыемства ў Нацыянальнай бібліятэцы прыцягнула ўвагу не толькі аматараў кулінарыі, але і ўсіх, хто цікавіцца культурай і традыцыямі Беларусі, багаццем і разнастайнасцю беларускіх страў, іх важнай роллю ў нацыянальнай культуры. Такія сустрэчы дазваляюць захаваць і перанесці ў сучаснасць традыцыі беларускай кухні.

Алена Мікульчык прадстаўляла беларускую кухню ў розных гарадах і краінах — у Германіі, Францыі, Літве, Кітаі, Расіі... Шмат разоў здзіўляла і замежных гасцей Беларусі сваімі кулінарнымі шэдэўрамі.

Мачанка, зацірка, наліснікі … Топ-8 фактаў, чаму беларускую кухню нельга лічыць аднатыпнай

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.
Глядзіце таксама