17.03.2025
17.03.2025

Як варыць грэчку: прапорцыі, правілы і парады

logo
Рэцэпты
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Грэчка прысутнічае ў рацыёне чалавека больш за 8 тысяч гадоў. З крупы робяць локшыну, часам пякуць хлеб, а часцей за ўсё вараць кашу. Рассыпістую грэчку дапамогуць прыгатаваць простыя парады.

17 сакавіка, у дзень грэчневай кашы, падрабязней пагаворым пра іх.

 

да зместу

Ключавыя моманты

  • Для падрыхтоўкі рассыпістай грачанай кашы рэкамендуецца прамыць крупу халоднай вадой, але не замочваць яе, выконваць прапорцыю 1:2 (крупа:вада) і не пераварваць.
  • Грэчку можна гатаваць рознымі спосабамі: у рондалі, мультыварцы, без варэння (заліваючы кіпенем), а таксама ў пакеціках. Час гатавання вар'іруецца ад 10 да 20 хвілін у залежнасці ад метаду.
  • Для паляпшэння смаку грэчкі можна выкарыстоўваць булён замест вады, дадаваць сушаныя грыбы, соевы соус ці таматавую пасту. Гатовую кашу рэкамендуецца захоўваць у халадзільніку да 6 дзён ці замарожваць на тэрмін да 1 месяца.

да зместу

Прамыйце грэчку перад варэннем

Рэкамендуецца перад гатаваннем прамываць грачаныя крупы. Для гэтага варта выкарыстоўваць толькі халодную ваду. Выкладзіце крупу ў сіта або друшляк з дробнымі дзірачкамі і прамыйце пад кранам.

Асабліва старанна неабходна прамываць крупу, набытую на вагу. Перад мыццём лепш перабраць грэчку.

да зместу

Не замочвайце грэчку

Кулінары не раяць замочваць грачаныя крупы перад тэрмічнай апрацоўкай. Пасля гэтай працэдуры каша звычайна атрымліваецца менш смачнай і занадта вязкай, а не рассыпістай.

Да замочвання рэкамендуецца звяртацца ў тых выпадках, калі гаворка ідзе аб зялёнай грэчцы. У гэтым выпадку крупу на ноч заліваюць халоднай кіпячонай вадой і выкарысоўваюць без кулінарнай апрацоўкі ў якасці дадатку да салатаў або як самастойную страву для сняданку, заправіўшы грэчку раслінным малаком з мёдам.

да зместу

Выконвайце прапорцыі

Каб грачаная каша атрымалася паветранай і рассыпістай, важна правільна разлічыць колькасць вады для яе гатавання. Якія суадносіны грэчкі і вады пры варэнні? Аптымальныя суадносіны апрацаванай грэчкі і вады складае 1:2. Гэта значыць на шклянку крупы трэба браць дзве шклянкі вады.

да зместу

Не варыце грачаную кашу занадта доўга

Кулінары рэкамендуюць класці апрацаваную (карычневую) крупу ў таўстасценны рондаль з халоднай вадой. Ваду закіпяціце на моцным агні, затым памяшайце крупу, зменшыце нагрэў да мінімуму, накрыйце вечкам і гатуйце ад 15 да 20 хвілін. На гатоўнасць кашы пакажа адсутнасць вады на дне рондаля.

да зместу

Як варыць грэчку ў пакетах?

Грэчка ў парцыённых пакетах варыцца 15-20 хвілін. Адлік часу пачынаецца з моманту закіпання вады. Напоўніце рондаль вадой, закіпяціце, пакладзеце пакуначак з крупой, злёгку пасаліце і, зменшыўшы агонь да мінімальнага, гатуйце паказаны вышэй час. Пакецік з варанай грэчкай выміце, разрэжце нажніцамі, выкладзіце кашу на талерку і падайце.

да зместу

Зніміце кашу з пліты раней

Калі баіцеся выпусціць момант аптымальнай гатоўнасці грэчкі, зніміце яе з агню праз 10 хвілін пасля закіпання. Пакіньце рондаль, не здымаючы вечка, на стале. Калі ў памяшканні халаднавата, ахінеце посуд махрыстым ручніком.

Праз 10 хвілін каша убярэ ў сябе ўсю ваду, набракне, стане рассыпістай і гарантавана не падгарыць. Перад падачай злёгку распушыце кашу відэльцам. Гэта зробіць яе лягчэй.

да зместу

Гатуйце грэчку без варэння

Грачаная каша выдатна прыгатуецца і без варэння. Для гэтага прамытую і перабраную крупу выкладзіце ў керамічны таўстасценны посуд, дадайце дробку солі, уліце стромкі кіпень у суадносінах 2 шклянкі на 1 шклянку крупы. Змяшайце грэчку з гарачай вадой, накрыйце вечкам ці талеркай і пакіньце на 2 гадзіны.

Для поўнай гарантыі прыкрыйце кашу зверху махрыстым ручніком, складзеным удвая. Па заканчэнні часу пераканайцеся, што на дне не засталося вады, дадайце да кашы сметанковае масла і падайце.

да зместу

Зрабіце грэчку смачней

Калі гатуеце грэчку як гарнір, яе смак можна зрабіць яшчэ больш выразным. Выкарыстоўвайце пры варэнні замест вады курыны ці ялавічны булён. Асаблівы смак нададуць грэчцы сушаныя грыбы, калі іх здрабніць у кавамолцы і пакласці ў кашу за 5 хвілін да гатоўнасці.

Выкарыстоўвайце пры варэнні грэчкі замест солі соевы соус, ён ідэальна спалучаецца з крупамі. Таксама грэчка атрымаецца асабліва яркай і смачнай, калі адразу пасля варэння змяшаць яе з падсмажанай на сметанковым масле 1 ст. л. таматавай пасты.

да зместу

Захоўваеце грачаную кашу правільна

Каб захаваць свежасць зваранай грачанай кашы рэкамендуецца яе астудзіць і адправіць у халадзільнік не пазней чым праз 2 гадзіны пасля гатавання. Перад гэтым грэчку неабходна раскласці порцыямі ў сыхія кантэйнеры.

У такім выглядзе каша не сапсуецца на працягу 46 дзён. Калі трэба яе зберагчы на ​​даўжэйшы тэрмін, замарозце. У маразілцы грэчка захавае свой смак і рассыпістасць на працягу 1 месяца. Размарожвайце кашу ў мікрахвалеўцы 1 хвіліну на максімальным нагрэве.

Грэчка на ўсе выпадкі жыцця. Карысць для здароўя (+рэцэпты)

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.
Глядзіце таксама артыкулы раздзела "Рэцэпты"