08.08.2024
08.08.2024

Летнія грыбы. Якія правілы неабходна выконваць падчас іх збору?

logo
Асобы i лёсы
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Сярэдзіна летняга сезону — гэта перыяд, калі збіраць можна самыя розныя грыбы, большасць з якіх пачынаюць фарміравацца ў ліпені, і збіраць іх можна аж да самай восені. Аднак жнівеньскаму збору грыбнікі часцей аддаюць перавагу восеньскаму. Давайце сёння пагаворым аб тым, якія грыбы можна збіраць у пачатку апошняга месяца лета. 

да зместу

Якія грыбы можна сабраць у пачатку жніўня?

Грыбы

Звычайна ў гэтым летнім месяцы адбываецца нарыхтоўка грыбоў, прызначаных для засолкі і марыноўкі. Якія ж грыбы растуць у жніўні, якія можна сабраць і нарыхтаваць?

Такіх даволі вялікая колькасць: маслякі, падбярозавікі, чырвонагаловікі, грузды, рыжыкі, ваўнянкі, апенькі, лісічкі, белыя грыбы, а таксама сыраежкі. Вядома, год на год не даводзіцца і часам тэрміны збору парушаюцца.

Масляты адрозніваюцца сваёй жоўтай ножкай і капялюшыкам, які мае па краях бялёсыя сляды і пакрыты ліпкай субстанцыяй, нібы алеем. Гэтая масляністая скурка вельмі лёгка здымаецца.

Праверыць ці сапраўдны гэта грыб можна, паглядзеўшы яго на зломе: калі ён змяняе колер, яго губчаты пласт пунсовы, а прысмак горкі, то такі грыб не бярыце.

Часта маслякі растуць у хвойным лесе.

Падбярозавікі маюць бялёсую ножку, бураваты капялюшык, які знізу часта белы, роўны, як і мякаць грыбочка на зрэзе. Гэта азначае, што перад вамі ядомы грыб. У тым выпадку, калі грыб вы ўбачылі пад іншым дрэўцам, то магчыма, што гэта паганка. Падбярозавікі — насельнікі бярозавых гаяў.

У падасінавікаў даволі шчыльны, афарбаваны ў буравата-пунсовы колер капялюшык, зрэз яго крышку сіні. Падасінавікі лічацца грыбамі, якія хутка растуць, яны вельмі папулярныя сярод аматараў грыбоў

Грузды — звычайна белыя, яны маюць пухнатыя краёчкі, а таксама белы сок, даволі з'едлівы. Растуць грузды групамі і часта пад бярозамі. Калі ў грыба рэдкія пласцінкі, ён вельмі хутка сінее на зломе, моцна цвёрды і бяроз побач няма, то магчыма, што гэта ён атрутны. Грузды проста любяць пяшчаную глебу, засяляюць бярозавыя гаі і ў ліпені, пачатку жніўня іх ураджай максімальны.

Лісічкі — даволі шчыльныя грыбы, якія маюць або абрыкосавую, або светла-аранжавую афарбоўку. Пластыкі з капялюшыка пераходзяць на ножку. Калі грыб мае ала-аранжавую афарбоўку і пустую ножку, гэта, хутчэй за ўсё, атрутны грыб. Часцяком лісічкі насяляюць буйнымі сем'ямі, іх месяцы паспявання — сярэдзіна лета.

да зместу

Грыбы, якія растуць у жніўні 

Рыжыккі

Рыжыкі маюць колер, які адлюстроўвае іх назву. Яны вылучаюць аранжавы млечнік, зусім не горкі, у адрозненне ад атрутных грыбоў. Калі млечнік белы і горкі, то такі грыб, хутчэй за ўсё, атрутны. Растуць рыжыкі часцей за ўсё ў маладым хваёвым лесе, на ўзлесках, якія параслі травой.

Па смакавых якасцях рыжыкі адны з лепшых сярод грыбнога царства. Так што лета — гэта самы разгар збору рыжыкаў.

Апенькі любяць расці на пяньках, а таксама паваленых дрэвах. Капялюшык гэтага грыба афарбаваныя ў охрысты колер, мае невялікія чорныя лускавінкі, на ножцы звычайна бялёсыя кольцы або плёнку. Калі грыбы растуць проста на зямлі, маюць жаўтлявы ці пунсовы капялюшык, на іх няма лускавінак, а іх пласціны зялёныя або карычневыя, у спалучэнні з адсутнай плёнкай і зямлістым пахам, гэта, хутчэй за ўсё, атрутны грыб. Апенькі — адны з самых ураджайных грыбоў, растуць сем'ямі. Часам варта пайсці ў лес, каб сабраць некалькі кошыкаў апенек і потым прыгатаваць смачную вячэру з грыбамі.

Бліны з тушанай капустай і грыбамі. Пакрокавы рэцэпт

да зместу

Разнавіднасці грыбоў, якія спеюць у пачатку жніўня

Жнівень

Белыя грыбы лічацца каралямі грыбнога царства, іх кошт перавышае кошт мяса, і збіраюць іх вельмі ахвотна. У белага грыба даволі тоўстая і вельмі шчыльная ножка, а таксама вялікіх памераў карычневы капялюшык. Аснаванне такога грыбочка белае, смакавыя якасці проста ідэальныя, як і надзвычайны грыбны пах.

Калі зрэзаць грыб і ўсярэдзіне яго ножка памяняе колер і будзе гарчыць, то, хутчэй за ўсё, перад вамі паганка, асабліва страшная тая паганка, дзе зрэз паружавеў.

Караля леса знайсці у мясцовасці, дзе ёсць елкі, хвоі, бярозы ці дубы.

Сыраежка — гэты грыб вельмі лёгка зламаць, ён мае капялюшыкі, афарбаваныя ў розныя колеры: яны могуць быць ружовымі, карычневымі і нават зялёнымі і з іх лёгка можна зняць скурку. Калі капялюшык мае карычнева-чорную афарбоўку, ружаватую ножку, а мякаць на сломе хутка цямнее і з'яўляецца грубай, то з высокай доляй верагоднасці вы знайшлі атрутны грыб. Шукаць сыраежку можна ў любым лесе, часта яны з'яўляюцца на палянках, на ўзлесках лесу, па абочынах дарог, у маладых бярэзніках. Гавораць, што самыя смачныя сыраежкі з зялёнымі капялюшыкамі.

да зместу

Карысныя парады па вызначэнні паспявання грыбоў

Ёж і грыб

Масляты можна збіраць пасля фарміравання жоўтай ножкі і такога ж колеру капялюшыка.

Калі падбярозавік будзе з  белай ножкай з яркімі лускавінкамі і бураватым капялюшыкам, значыць, пара збіраць ураджай.

Падасінавік гатовы да збору, калі сфарміруе шчыльны свідра-чырвоны капялюшык.

Калі грузд сфарміраваў белую пладовую ножку з пухнатымі бакамі, яго таксама можна збіраць.

У рыжыкоў як толькі з'яўляецца аранжавы млечнік, значыць грыбы гатовыя да збору.

Хвалюшкі абзавяліся касматым ружаватым капялюшыкам, значыць грыбы таксама гатовыя да збору.

Як толькі капялюшыкі ў лісічак сталі светла-аранжавымі, значыць, іх таксама можна збіраць.

Калі капялюшыкі белых грыбоў сталі карычневымі, значыць, пара збіраць ураджай.

Калі сыраежкі пачынаюць лёгка ламацца, грыбы гатовыя да збору.

Як прыгатаваць сметанковы суп з грыбамі? Пакрокавы рэцэпт

да зместу

Рэкамендацыі па зборы грыбоў

Лісічкі

Збірайце грыбы там, дзе растуць мухаморы, бо яны з'яўляюцца паказчыкам здаровай экалогіі. Калі ж на тэрыторыі няма ніводнага мухамора, але шмат сыраежак, то такое месца лепш абысці бокам.

Не забывайце, што большасць грыбоў расце менавіта па ўзлесках лесу, так што залазіць углыб, рызыкуючы заблудзіцца, няма ніякага сэнсу. Грыбы растуць звычайна дні тры, таму, калі не горача і часта ідуць дажджы, то па грыбы можна хадзіць двойчы на ​​тыдзень. Занадта рана выходзіць на ціхае паляванне не варта, грыбы банальна не паспеюць вырасці.

Збірайце грыбы не ў вядро, а ў кошык, так яны захаваюць свежасць да дому і не зламаюцца, пашкодзіўшы адзін аднаго. Грыбы з прыкметамі гнілі, наяўнасці чарвяточын ці тыя, якія вы не ведаеце, ніколі не бярыце — здароўе даражэй у любым выпадку.

Памятайце, што грыбы — гэта самая цяжкая ежа для арганізма чалавека, асабліва грыбы са смажанай бульбай. Таму рэкамендуемы не гатаваць іх асобна, а хай лепш грыбы служаць духмяным дадаткам да асноўных страў.

⚡️ Чытайце таксама:

Што шукаць у лесе? 15 відаў грыбоў, якія можна есці людзям

Атручэнне грыбамі. Правілы першай дапамогі

Грыбны, бурачны і нават ягадны. Які квас любілі гатаваць беларусы ў старажытныя часы

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.