Напэўна, кожны з вас хоць раз у жыцці спрабаваў маркоўны торт ці пірог. Морква — гэта, вядома ж, гародніна, аднак цукру ў ёй змяшчаецца не менш, чым у саспелым яблыку.
Менавіта таму моркву ў якасці падсалодвальнікаў выкарыстоўвалі яшчэ ў сярэднія стагоддзі, калі мёд даступны быў не кожнаму, а цукар быў вельмі дарагім.
Першымі дадаваць моркву ў торт сталі англічанкі, таму напачатку XX стагоддзя Carrot Cake быў распаўсюджанай хатняй выпечкай у Англіі і блізкіх краінах. Папулярнасць маркоўнага пірага ўзрасла ў часы Другой сусветнай вайны, калі цукар стаў вельмі дарагім і рэдкім прадуктам, а кансерваванай морквы было дастаткова. Калі вайна скончылася паўстала пытанне: «Што рабіць з запасамі гародніны?»
Запасы гародніны вырашылі пусціць на падрыхтоўку тартоў і пірагоў, дадаючы ў цеста карыцу і грэцкія арэхі. Так, маркоўны пірог у пасляваенны час стаў самай папулярнай салодкай выпечкай, аб якой неўзабаве даведаўся ўвесь свет.
Мы прапануем вам аўтарскі рэцэпт маркоўнага кекса, які не пакіне вас абыякавымі. Калі рабіць кекс з начыннем, то выглядаць ён будзе як торцік.
Інгрэдыенты для кекса
- морква цёртая (на дробную тарку для гародніны) 2-3 невялікія морквы ці 1 вялікая
- яйкі курыныя — 3 шт
- алей раслінны — 1 ст л
- мука пшанічная —1 шклянка
- цукар — 1 шклянка
- соль — 1 дробка
- разрыхляльнік 1.5 ч.л. (сухі) або сода 1 г.л.
- карыца — паловы чайн.лыжкі
- разынкі — горстка (для густу)
- журавіны — горстка (для густу)
Для начыння
- Маскарпоне (100 г)
- 1 яйка
- 1 дробка солі
- 2 ст л цукру
Спосаб прыгатавання
Узбіце алей 1 ст.л. са шклянкай цукру і 3 яйкамі.
Злучыце алейную сумесь і шклянку мукі (муку лепш просеять, дадаць разрыхляльнік, аўтар выкарыстоўвала соду).
Моркву нацерці на тарцы, дадайце ў цеста, змяшайце да аднастайнасці, затым дадайце разынкі (папярэдне заліць іх кіпенем вады на хвілін 5, змяшаць і выліць ваду), журавіны дадаць (памыць), дадаць карыцу паў гарбатнай лыжкі і акуратна лапаткай змяшаць.
Разагрэйце духоўку да 180 градусаў. Падрыхтуйце форму для выпечкі, змажце яе маслам сметанковым. Выкладзеце цеста ў форму.
Пастаўце ў разагрэтую духоўку і выпякайце маркоўны кекс да гатовасці, прыкладна 30-40 хвілін пры 180 С. Час можа вар'іраваць у залежнасці ад духоўкі. Выміце гатовы маркоўны кекс з духоўкі, пакіньце хвілін на 15.
Начынне з маскарпоне
Адлучаем жаўток ад бялку.
І ўзбіваем асобна: жаўток з 2 ст л цукру да пышнай збялелай масы, і бялок з дробкай солі да пышнай пены.
Змешваем лапаткай маскарпоне 100г (пажадана ў глыбокай місцы) з жаўтком да злучэння, затым дадаем узбітыя вавёркі. Начынне гатова. Для таго каб прапітаць начыннем, разразаем кекс на дзве часткі нажом акуратна.
І паміж прапітваем начыннем. Накрываем другой часткай.
Гатова! Прыемнага апетыту!
https://bel.24health.by/prosta-gustouna-yak-prygatavac-shtrudzel-sa-slivami-arexami/
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by