13.09.2023
13.09.2023

Як падрыхтаваць арганізм да восені?

logo
Здаровы лад жыцця
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Пакуль яшчэ на вуліцы цёпла, а надвор’е нагадвае лета, трэба абавязкова фізічна падрыхтаваць арганізм да восені. Восеньскі сезон, які характарызуецца зменным паветрам, апалым лісцем і адчуваннем змен, аказвае ўнікальны ўплыў на здароўе і самаадчуванне чалавека. Прырода рыхтуецца да сваіх уласных змен, і гэта магчымасць — задумацца пра тое, як мы таксама можам адаптавацца і гарманічна ўпісацца ў рытмы восеньскага часу.

Пра тое, як падрыхтаваць сябе да восені, і пойдзе размова ў нашым артукуле.

Карэктуем харчаванне

Карэктуем харчаванне

Карэктаванне харчавання ў пераходны перыяд — гэта магчымасць прывесці свой рацыён у адпаведнасць з прыроднымі рытмамі і падтрымаць здароўе і добрае самаадчуванне новымі і смачнымі спосабамі. Тым больш гэта час сытных і багатых пажыўнымі рэчывамі прадуктаў.

Якія прадукты лепш увесці ў свой рацыён?

1. Карняплоды: морква, салодкая бульба, бурак і рэпа займаюць цэнтральнае месца. Багатыя вітамінамі, мінераламі і клятчаткай, яны падтрымліваюць страваванне, мацуюць імунітэт.
2. Ліставая зеляніна: капуста, мангольд і шпінат у вялікай колькасці. Дадаванне гэтай зеляніны ў салаты, супы ці сатэ дазволіць атрымаць дозу вітамінаў A, C і K, а таксама жалеза і антыаксіданты.
3. Крыжакветная гародніна: брокалі, каляровая і брусельская капуста – сытныя дадаткі да восеньскіх страў, якія ўтрымліваюць супрацьракавыя злучэнні і клятчатку.
4. Гарбузы і сквошы: універсальныя і багатыя пажыўнымі рэчывамі гарбузы і кабачкі поўныя бэта-каратыну, які падтрымлівае зрок і здароўе скуры.
5. Яблыкі і грушы: гэта сакавітая садавіна валодае прыроднай саладосцю і клятчаткай. Абірайце мясцовыя гатункі, каб нацешыцца непаўторным смакам сезона.
6. Ягады: ягады позняга сезона, такія як журавіны і ажына, утрымліваюць антыаксіданты і надаюць стравам яркі колер.

Як адаптаваць свой рацыён да восеньскага перыяду?

Як адаптаваць арганізм да восеньскага перыяду

Цяпло і камфорт. Са зніжэннем тэмпературы пераходзьце на сагравальныя і заспакаяльныя стравы. Падумайце пра сытныя супы, тушанае мяса і запечаную гародніну, якая забяспечвае камфорт і сытнасць.
Спецыі і духмянасці. Паспрабуйце дадаць у стравы восеньскія спецыі: карыцу, мускатны арэх ці гваздзік, каб надаць ім глыбіню і цяпло. Гэтыя спецыі карысныя для здароўя, напрыклад, яны паляпшаюць страваванне і рэгулююць узровень цукру ў крыві.
Суцэльназерневыя прадукты. Замяніце рафінаваныя травы на такія карысныя прадукты, як кіноа, карычневы рыс і авёс. Гэтыя травы забяспечваюць устойлівую энергію, багатыя клятчаткай і патрэбнымі пажыўнымі рэчывамі.
Гідратацыя. Нягледзячы на тое, што надвор'е робіцца ўсе больш халаднаватым, патрэбна працягваць піць. Для падтрымання аптымальнага ўзроўня гідратацыі выкарыстоўвайце травяную гарбату, цёплую ваду з лімонам і супы.
Разумны выбар. Восень часта выклікае жаданне папесціць сябе ласункамі. Ураўнаважвайце сваю цягу да камфортнай ежы разумнымі порцыямі і выбарам здаравейшых інгрэдыентаў.
Планаванне харчавання. Плануйце свае стравы з улікам сезонных прадуктаў, каб ужываць самыя свежыя і духмяныя стравы. Наведвайце мясцовыя фермерскія рынкі, каб адкрыць для сябе новыя інгрэдыенты і падтрымаць мясцовых вытворцаў.
Эксперыменты. Выкарыстайце магчымасць паспрабаваць новыя рэцэпты з выкарыстаннем восеньскіх інгрэдыентаў. Пазнаёмцеся са стравамі інтэрнацыянальнай кухні, у якіх адлюстраваны асаблівасці сезона.

Захоўваем псіхалагічнае здароўе

Захоўваем псіхалагічнае здароўе

З надыходам восені, сезона змен і разважанняў, важна надаваць увагу свайму псіхічнаму здароўю і дабрабыту. Перажыць гэты перыяд змен з жыццёвай сілай дапамогуць практыкі, скіраваныя на падтрыманне эмацыйнай раўнавагі і ўнутранай устойлівасці.

Якія практыкі падыдуць для восеньскага дабрабыту?

восень

1. Канцэнтрацыя на прыгажосці прыроды. Пагрузіцеся ў восеньскія краявіды. Здзяйсняйце няспешныя шпацыры ў парках, лясах ці па прыродных сцежках. Камунікаванне з прыродай дапаможа зняць стрэс і адчуць спакой.
2. Падзяка. Назіраючы за зменай колеру лісця і зборам ураджаю, задумайцеся пра тое, якія даброты ёсць у вашым жыцці. Штодзённая практыка падзякі спрыяе развіццю пазітыўнага настрою.
3. Медытацыя. Кожны дзень прысвячайце час спакойным разважанням і медытацыі. Метады медытацыі дапамогуць зменшыць узровень трывожнасці, палепшыць канцэнтрацыю ўвагі і павялічыць агульны псіхічны стан.
4. Вядзенне дзённіка. Запісвайце свае думкі і пачуцці ў дзённік. Выкарыстайце гэту практыку для апрацоўкі эмоцый, пастаноўкі намераў і адсочвання свайго асабістага росту цягам сезона.
5. Творчае самавыяўленне. Займайцеся творчасцю, якая прыносіць вам радасць, няхай гэта будзе маляванне, пісьменніцтва, садоўніцтва. Творчае самавыяўленне можа быць тэрапеўтычным і падымаць настрой.
6. Сацыяльныя сувязі. З надыходам халаднаватага надвор'я выкарыстайце магчымасці для паўнавартаснага камунікавання з блізкімі людзьмі. Няхай гэта будзе ўтульныя вячоркі ці віртуальнае камунікаванне, сацыяльныя сувязі граюць важную ролю ў забеспячэнні псіхічнага дабрабыту.
7. Зніжэнне лічбавай перагрузкі. Скараціце час працы з экрана. Адключыцеся ад гаджэтаў, каб стварыць прастору для спакойных разважанняў і сапраўднага камунікавання.
8.Рытуалы догляду за сабой. Усталюйце парадак догляду за сабой, які будзе адпавядаць вашым патрэбам. Папесціце сябе цёплымі ваннамі, пачытайце цікавую кнігу ці пацешціце сябе заспакаяльнай гарбатай.
9. Практыкі для цела і розуму. Займіцеся такімі відамі фізічнай актыўнасці, як ёга, тайцзы ці цыгун. Гэтыя практыкі гарманізуюць працу цела і розуму, спрыяючы расслабленню і ўнутранай гармоніі.

Як увільгатняць скуру пасля лета?

Як увільгатніць скуру

Са змяншэннем вільготнасці, скура можа стаць сухой. Перайдзіце ад лёгкіх летніх сродкаў, якія ўвільгатняюць скуру, да больш насычаных тэкстур. Шукайце сродкі, якія ўтрымліваюць гіалуронавую кіслату, гліцэрын і цэраміды, якія дапамагаюць трымаць вільгаць і папярэджваць яе страту. Для дадатковага ўвільгатнення можна дадаць у догляд сыроватку.

Ці трэба бараніць скуру ад сонца ўвосень?

Падрыхтаваць арганизм да восені

Хоць восенню інтэнсіўнасць сонечнага выпраменьвання змяншаецца, ультрафіялетавыя прамені ўсё адно ёсць і могуць нанесці шкоду скуры. Для абароны скуры працягвайце карыстацца сонцаахоўным крэмам шырокага спектра з узроўнем абароны не меней SPF 30.

Як дапамагчы скуры ў змаганні з экалагічным стрэсам?

Надыход восені можа прывесці да змены ўмоў навакольнага асяроддзя, што негатыўна адаб'ецца на стане скуры. Вецер, халаднаватая тэмпература і ацяпленне ў памяшканні могуць спрыяць сухасці і адчувальнасці скуры. Бараніце скуру, апранайце шалі і ахоўнае адзенне на вуліцы і выкарыстоўвайце ўвільгатняльнік паветра ў памяшканні для падтрымання дастатковага ўзроўня вільготнасці.

Які догляд патрэбены ў летне-восеньскі перыяд?

Восень
1. Маскі для твару. Папесціце сваю скуру маскамі, каб папоўніць вільгаць і аднавіць жыццёвыя сілы.
2. Догляд за вуснамі. Не забудзьцеся пра свае вусны, якія ў халаднаватае надвор'е могуць стаць сухімі і патрэсканымі. Выкарыстайце бальзам для вуснаў з маслам шы ці какосавым маслам або іншымі кампанентамі, якія добра ўвільгатняюць.
3. Догляд за рукамі і целам. Для змагання з сухасцю скуры не толькі твару, але і цела выкарыстайце насычаныя крэмы для цела і рук.
4. Дыета і ўвільгатненне. Прытрымлівайцеся здаровага харчавання, багатага антыаксідантамі, вітамінамі і амега-3 тлустымі кіслотамі. Ужывайце ваду і прадукты, багатыя вадой.

Улучаем травы і дадаткі

Улучаем травы

Травы і дадаткі, якія здольныя дапамагчы ва ўмацаванні імунітэту і падтрыманні жыццёвых сіл, могуць адыграць важную ролю для здароўя, калі адбываецца перыяд адаптацыі да восені.

Якія травы і дадаткі падыходзяць для падрыхтоўкі арганізма да восені?

1. Эхінацэя. Яна вядомая сваімі імунаўмацавальнымі ўласцівасцямі, дапамагае ўмацаваць ахоўныя сілы арганізма ад сезонных захворванняў. Для падтрымкі імуннай сістэмы можна прымаць дадаткі эхінацэі ці піць гарбату з эхінацэі.
2. Куравай. Лічыцца, што гэта адаптагенная расліна павялічвае ўстойлівасць арганізма да стрэсу і падтрымлівае імунную функцыю. Для паляпшэння агульнага самаадчування прымайце дадаткі ці гарбату з кураваем.
3. Бузіна. Багатая антыаксідантамі, бузіна з'яўляецца папулярным сродкам ад сімптомаў прастуды і грыпу. Дадаткі ці сіропы бузіны могуць дапамагчы палегчыць сімптомы і скараціць працягласць хваробы.
4. Імбір. Выкарыстоўвайце сагравальныя ўласцівасці імбіру, каб дапамагчы страваванню і супакоіць нястраўнасць.
5. Куркума. Куркумін, актыўнае злучэнне куркумы, валодае супрацьзапаленчымі і антыаксідантнымі ўласцівасцямі. Падумайце пра дадаванне куркумы ў ежу ці прымайце дадаткі з куркумінам.
6. Прабіётыкі. Здаровы кішэчнік падтрымлівае агульнае самаадчуванне. Прабіятычныя дадаткі могуць спрыяць здароўю кішэчніка, паляпшаць страваванне і мацаваць імунную функцыю.
7. Вітамін D. Пры меншым уплыве сонечнага святла узровень вітаміну D можа зніжацца. Падумайце пра тое, каб прымаць дадаткі з вітамінам D для падтрымання яго аптымальнага узроўня ў арганізме, які мае вырашальнае значэнне для здароўя імуннай сістэмы.

Якія травы выратуюць ад восеньскай хандры?

Травы для здароўя
Рамонак. Гэта заспакаяльная трава дапаможа расслабіцца і адпачыць халаднаватымі вечарамі. Ужывайце рамонкавую гарбату, каб спакойна спаць.
Мята. Выкарыстоўвайце гарбату з мятай, каб палепшыць страваванне, палегчыць боль галавы і забяспечыць асвяжаючы, танізуючы эфект.
Лімонавая мята: Вядомая сваімі заспакаяльнямі ўласцівасцямі, гарбата з лімонавай мятай можа дапамагчы зменшыць стрэс, турботу і спрыяць расслабленню.
Крапіва. Багатая пажыўнымі рэчывамі гарбата з крапівы можа дапамагчы падтрымаць арганізм патрэбнымі вітамінамі і мінераламі пры змене пор года.

Разумеючы ўнікальны ўплыў восені на наш арганізм і псіхіку, мы можам зрабіць усвядомлены выбар на карысць паляпшэння свайго самаадчування.

https://bel.24health.by/nastroj-vosen-5-sposabau-peramagchy-xandru/

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Журналіст. У 2015 годзе скончыла Інстытут журналістыкі БДУ. Працавала ў часопісе "Маладосць" з 2015 па 2017 год. Была галоўным рэдактарам часопіса "Горад жанчын" 5 гадоў. Цікавіцца тэмамі культурна-асветніцкай тэматыкі, здароўя, харчавання.
Глядзіце таксама