21.07.2017
21.07.2017

Сняданак — з'ясі сам, вячэру...

logo
Правiльнае харчаванне
0 92
Аўтар:
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Мы з дзяцінства памятаем прымаўку: «Сняданак з'ясі сам, а вячэру аддай ворагу».

Але ў жыцці робім наадварот. І нас не палохае глыбіня сэнсу — аддай ворагу. Ворагаў звычайна знішчаюць. А калі вячэра ў нас багатая, тады як жа мы да сябе ставімся? Задумаліся?

А цяпер крыху фізіялогіі

Група даследчыкаў з American Heart Association прадставілі на 43-й штогадовай канферэнцыі, прысвечанай прафілактыцы сардэчна-сасудзiстых захворванняў, даныя, што пацвердзілі: штодзённы сняданак дазваляе кантраляваць апетыт і зніжае рызыку пераядання на працягу дня. Такім чынам, збалансаваная першая дзённая трапеза дазваляе на 35% знізіць рызыку атлусцення, а таксама верагоднасць развіцця цукровага дыябету 2-га тыпу, хвароб сардэчна-сасудзістай сістэмы.

Якім прадуктам на працягу дня мы будзем аддаваць перавагу, аб'ём і колькасць прыёмаў ежы залежаць ад нашага сняданку. Важны не толькі сам факт наяўнасці ранішняй ежы, але і час да прыёму пасля абуджэння, яе якасны і колькасны склад.

Мы ведаем, што арганізм складаецца з сістэм, сістэмы з органаў, органы з тканак, тканкі з клетак. Арганізм складаецца з трыльёнаў клетак. Кожнай клетцы і арганізму ў цэлым патрэбна энергія і пластычны (будаўнічы) матэрыял. Гэтую ролю выконвае ежа.

Для добрага самаадчування неабходна, каб фізічнае і фізіялагічнае абуджэнне арганізма, у тым ліку стрававальнай сістэмы, супадалі. Таму снедаць рэкамендуецца на працягу гадзіны пасля абуджэння.

З'едзенае ўчора было страчана падчас бадзёрасці і сну. Энергію мы актыўна трацілі ўдзень і трохі ўвечары. А пажыўныя рэчывы, як пластычны матэрыял, арганізм выдаткаваў на аднаўленне падчас начнога сну. Раніцай нам неабходна папоўніць страты вільгаці, запасы энергіі і пажыўных рэчываў.

Частка людзей не снедаюць. Гэта прыводзіць да зніжэння запасаў энергіі ў выглядзе глюкозы і глікагену.

Праз 2-3 гадзіны падае ўзровень цукру, мы адчуваем заняпад сіл і хочацца выпіць кавы ці гарбаты, каб падняць працаздольнасць. Кава-паўза звычайна суправаджаецца печывам, цукеркай, бутэрбродам, г.зн. вугляводамі. Такі перакус запусціць рэакцыю падстраўнікавай залозы і выкід інсуліну. Частка вугляводаў дае нам энергію, а частка, стымулюемых інсулінам, ператвараецца ў тлушч. Ўзровень цукру зноў падае, зніжаецца працаздольнасць.

Зноў кава- ці чайная паўза, і зноў вугляводны перакус. І ўвечары пасля вячэры мы шукаем нешта салодзенькае. Знаёма?

Прапускаючы сняданак, мы спрабуем зэканоміць калорыі. Але гэта прыводзіць да вугляводных перакусаў і бескантрольнага апетыту ўвечары. Фізіялогію не падманеш. Часты вынік — прыбаўленне вагі і пагаршэнне самаадчування.

Ёсць некалькі прычын, чаму людзі не снедаюць:

  • эканомія калорый дзеля зніжэння вагі;
  • хочацца больш паспаць, таму не паспяваю;
  • сняданак не важны, можна ахвяраваць;
  • не хачу, бо з-за багатай вячэры раніцай няма апетыту.

Многія снедаюць, але аддаюць перавагу бутэрбродам, сухім сняданкам, кашам хуткага прыгатавання, садавіне, выпечцы з кавай ці гарбатай.

Калі мы з'елі вугляводную ежу, падстраўнікавая залоза вылучае інсулін і імкнецца ліквідаваць вугляводную атаку. Гэта прыводзіць да падзення ўзроўню глюкозы ў крыві і праз гадзіну-дзве мы адчуваем недахоп энергіі, рассейваецца ўвага, падае працаздольнасць і хочацца падзарадзіцца. Рука цягнецца да вугляводаў.

Хутка падняць ўзровень глюкозы могуць толькі яны. Зноў кава, садавіна, цукеркі і г.д. Запускаецца чарговая інсулінавая рэакцыя і харчовыя паводзіны паўтараюцца. А ўвечары з’ядаем больш, чым патрабуецца.

Сіла волі дапаможа на кароткі час, але фізіялогію не падманеш. Раней ці пазней мы зрываемся і за год незаўважна набіраем 5-7 кг. Ранішняя высокавугляводная ежа — гэта сучасная пастка.

Раніцай арганізму трэба аднавіць страту вільгаці і энергіі, дастатковую колькасць пажыўных рэчываў і захаваць спакойную рэакцыю падстраўнікавай залозы на ежу, каб не выклікаць рэзкіх скачкоў цукру.

Крытэрыі здаровага сняданку:

  • шклянка вады пасля сну,
  • 20-25% ад сутачнай каларыйнасці,
  • збалансаваны склад па вітамінах і мікраэлементах,
  • бялкі, павольныя вугляводы і клятчатка, што не выклікае рэзкіх ваганняў ўзроўню глюкозы ў крыві.

Усім хочацца быць здаровымі, актыўнымі, стройнымі. Прымаем за аксіёму, што наяўнасць і якасць сняданку ўплывае на самаадчуванне і на фігуру. Мы самі арганізуем сваё харчаванне. Таму выбар за намі!

Аладкі на сняданак. Топ-4 простых рэцэпта ад кулінарнага блогера

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 92

Дыетолаг, кансультант у галіне харчавання і кантролю вагі