Юфка, катырма, жупка, паракі, лаваш — усе гэтыя назвы абазначаюць адно і тое ж — тонкі прэсны хлеб з пшанічнай мукі. На Каўказе, у Іране і ў іншых краінах Усходу ён настолькі папулярны, што ў 2016 годзе ЮНЕСКА ўключыла яго ў спіс нематэрыяльнай культурнай спадчыны.
Асабліва любяць лаваш у Арменіі, настолькі, што ў некаторых мовах ён называецца няйначай, чым «армянскі хлеб».
Перадумовай для вырабу гэтай выпечкі стала з'яўленне ступак і ручных млыноў у егіпцян, шумераў і іншых народаў. З'явілася магчымасць перамолваць зерне больш дробна. Лепёшкі рабілі з густой збожжавай кашы, а потым выпякалі на агні.
Стравы з лаваша
Часцей за ўсё лаваш уяўляе сабой прэсны белы хлеб, выраблены з пшанічнай мукі ў выглядзе тонкай аладкі. Сёння некаторыя яго віды робяць з мякішам, але найболей часта мы сустракаем лаваш у выглядзе тонкіх і доўгіх «бліноў», у якія зручна заварочваць начынне.
У наш час практычна ва ўсіх кухнях свету існуе шмат рэцэптаў, у якіх лаваш адыгрывае галоўную ролю. Блогерка з Бешанковіч Настасся Мясаедава таксама вельмі любіць гэты прадукт, таму з ахвотай падзялілася з намі сваімі рэцэптамі-лайфхакамі:
Сняданак
Інгрэдыенты
- Каўбаса (вяндліна)
- Лаваш
- Сыр
- Памідор
- 2 яйкі
- Соль і спецыі
Спосаб прыгатавання
Патэльню змазаць алеем, выкласці каўбаску кавалачкамі.
Яйкі ўзбіць відэльцам і пасаліць. Заліць зверху каўбасы.
Ліст лаваша выразаць па памеры патэльні, накрыць ім яечную масу
Падсмажыць пару хвілін на сярэднім агні, каб яйкі схапіліся.
Акуратна перавярнуць, дадаць начынне: памідоры і сыр. Накрыць другой палоўкай, падцяпліць яшчэ трохі, каб сыр расплавіўся.
Лянівы пірог на патэльні
Інгрэдыенты
- Лаваш 1 ліст (100 гр)
- 2 яйкі (100 гр)
- Смятана (100 гр)
- Памідор 1 шт (100 гр)
- Каўбаса (100 гр)
- Сыр (100 гр)
- Зеляніна па жаданні
- Соль, спецыі па гусце
Спосаб прыгатавання
Змяшаць яйкі са смятанай, дадаць сыр, каўбасу, памідор і зеляніну.
Лаваш згарнуць у трубачку і нарэзаць на тонкія палоскі таўшчынёй прыкладна 1 см. Добра ўсё змяшаць.
Патэльню змазаць раслінным алеем, шчыльна абкласці цеста, накрыць вечкам і пячы 10 хвілін на маленькім агні.
Перавярнуць пры дапамозе вечка і падсмажыць пару хвілін іншы бок.
Мясны пірог
Інгрэдыенты
На форму 22 см:
- 2 ліста лаваша (200 гр)
- Сыр (150-200 гр)
Начынне:
- Фарш 300 гр
- 1 цыбуліна
- 1 памідор
- Зубчык часнаку
- Спецыі для мяса і соль
Для заліўкі
- 4 яйкі
- 1 ст л мукі з горкай
- 6 ст л малака
- 6 ст л смятаны
- Соль
Спосаб прыгатавання
Начынне абсмажыць амаль да гатоўнасці.
На лісты лаваша насыпаць сыр, затым размеркаваць начынне, скруціць у рулет і разрэзаць на рулецікі таўшчынёй не вышэй за борт формы.
Утрамбаваць ў форму шчыльна і паліць сумессю для залівання. Зверху засыпаць сырам і выпякаць у разагрэтай да 190 С духоўцы 25-30 хвілін
Выдатны варыянт на сняданак, абед ці вячэру. Замест памідора можна выкарыстоўваць кетчуп. Або да фаршу дадаць гатовую аджыку.
Канверцікі
Інгрэдыенты
- Лаваш
- Сыр
- Памідоры
- Вяндліна
- Яйка
- Зеляніна
Спосаб прыгатавання
Лаваш нарэзаць на доўгія палосы шырынёй 10-15 см. Для начыння змяшаць нацёрты сыр, нарэзаныя кубікам вяндліну і памідоры, зеляніна. 1 ст л начыння пакласці на бок палоскі з лаваша, згарнуць канверцікам.
Яйка ўзбіць відэльцам, абмакнуць у яго канверцік і абсмажыць на патэльні на невялікай колькасці алею з двух бакоў да залацістай скарыначкі.
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by