15.08.2022
15.08.2022

Салодкі холад на кончыку языка. 5 прычын з’есці марожанае зараз

logo
Рэцэпты
0 139
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Давайце я паспрабую адгадаць, пра што вы цяпер марыце? Пра марожанае! Што растае ў роце салодкім задавальненнем, падбадзёрлівым халадком разліваецца па ўсім целе.

Калі за акном спякота, марожанае ўяўляецца тым самым жаданым аазісам у гарачай пустыні. Хочацца прыпасці вуснамі да жыватворнай прахалоды і спыніць час. Але і ў дождж, калі цяпло яшчэ не выветрылася з будынкаў, яно таксама станецца чаканым ласункам.

Карысць марожанага

Карысць марожанага

1. Класічнае марожанае гатуецца з сумесі натуральнага малака, вяршкоў, згушчанага ці сухога малака, сметанковага масла, цукру, вады, стабілізатараў-эмульгатараў (агар-агар, жэлацін, гуаравая камедзь і інш.) і розных смакавых ды водарных дадаткаў (какава, арэхі, разынкі, ванілін і інш.).

З улікам таго, што ў аснове малако, прысмак, па сутнасці, мае ўсе яго якасці. У порцыі марожанага – каля 100 каштоўных для арганізма рэчываў: амінакіслоты, бялкі, вугляводы, вітаміны і мінералы , а таксама важныя для метабалізму ферменты. 100 г прадукту на 15% папаўняе сутачную патрэбу чалавека ў кальцыі. Акрамя таго, марожанае – ідэальны варыянт сумясціць прыемнае з карысным, калі вы абыякава ставіцеся да малака як самастойнага напою.

Радзіма марожанага – Старажытны Кітай.

Яшчэ ў 3000 годзе да нашай эры на стол прыносілі фруктовыя сокі, змешаныя са снегам ці лёдам. У Еўропе марожанае з'явілася дзякуючы знакамітаму падарожніку XI стагоддзя Марку Пола. Вялікімі аматарамі салодкага былі Кацярына Медычы, Ганна Аўстрыйская, Напалеон Банапарт... Рэцэпты прыгатавання марожанага захоўваліся ў найвялікшым сакрэце. За выдаванне таямніцы яго прыгатавання палацавым кулінарам пагражала смяротнае пакаранне.

2. Марожанае – выдатны спосаб зняць стомленасць і пазбавіцца ад дрэннага настрою.

Сакрэт у тым, што ў ледзяным ласунку змяшчаецца амінакіслата L-трыптафан, якая ўдзельнічае ва ўтварэнні сератаніну – гармону радасці. Паступленне ў арганізм L-трыптафану станоўча ўздзейнічае на нервовую сістэму і дапамагае змагацца з бяссонніцай. Так што калі дзень выдаўся цяжкім, стомленасць і дрэнны настрой забіраюць сілы, падтрымайце сябе порцыяй  марожанага – і жыццё зноў зайграе ўсімі фарбамі.

У ЗША ліпень афіцыйна абвешчаны нацыянальным месяцам марожанага.

3. Рэгулярна песціць сябе порцыяй пламбіру ці эскімо на палачцы не толькі прыемна, але і карысна для здароўя.

Калі есці марожанае правільна – не спяшаючыся, маленькімі кавалачкамі, гэта дазволіць трэніраваць мясцовы імунітэт. Танзіліты, ангіны, ларынгіты будуць вас абыходзіць. Акрамя гэтага, марожанае ў цэлым добра ўплывае на ўмацаванне імунітэту, нармалізацыю артэрыяльнага ціску, умацоўвае касцявую тканку і прадухіляе ўтварэнне камянёў у нырках. А яшчэ яно валодае лёгкім абязбольвальным эфектам. Нездарма атарыналарынголагі рэкамендуюць есці злёгку падталае марожанае пацыентам пасля выдалення міндалін: па-першае, гэта зніжае непрыемныя болевыя адчуванні ў горле; па-другое, дзякуючы сваёй кансістэнцыі салодкае не траўмуе слізістую абалонку ротаглоткі і рану.

Марожанае мае кроваспыняльныя ўласцівасці.

Напрыклад, каб прыпыніць насавы крывацёк, можна з'есці некалькі лыжак ледзянога марожанага. Нізкая тэмпература паўплывае на звужэнне сасудаў, і кроў перастане ісці.

4. Марожанае – не той прадукт, ад якога варта адмовіцца людзям, якія старанна сочаць за ўласнай вагой.

Шарбет, фруктовы лёд ці садавінна-ягаднае марожанае маюць мінімум калорый, затое задавальненне ад іх з’ядання мала з чым параўнаецца. Аддаючы перавагу класічнаму малочнаму прадукту, звяртайце ўвагу на склад: максімум натуральных інгрэдыентаў – і порцыя-другая пламбіру не пашкодзяць вашай асінай таліі.

Рэкардсменамі па з’яданні марожанага з'яўляюцца амерыканцы: ажно 15 кілаграмаў за год на чалавека!

5. Марожанае — гэта смачны і падбадзёрлівы прысмак, выдатная і карысная альтэрнатыва салодкаму, чароўны дэсерт, які выступае заключным акордам сямейнага абеду ці вячэры.

Рэцэпт марожанага 

Тым, хто прызвычаіўся давяраць толькі сабе, прапануем прыгатаваць самы сапраўдны пламбір самастойна.

Як прыгатаваць сапраўдны пламбір па-хатняму?

Інгрыдыенты:

  • Вяршкі 33% – 300 г
  • Цукар – 100 г
  • Яечныя жаўткі – 3 шт.
  • Малако – 0,5 шклянкі

Рэгуляваць салодкасць і тлустасць марожанага можна за кошт цукру, паклаўшы яго крыху больш ці менш, і малака з рознай колькасцю тлушчу.

Прыгатаванне:

Малако давесці да кіпення, астудзіць. Дадаць 3 яечныя жаўткі і цукар, змяшаць. Затым на вадзяной лазні на невялікім агні, бесперапынна памешваючы, давесці масу да стану згушчонкі і пакінуць «адпачыць».

У асобным посудзе ўзбіць вяршкі да стану ўстойлівых пікаў. Затым асцярожна дадаць іх у малочную масу, перамяшаць да аднастайнасці. Калі ўсё будзе гатовае, разліць будучы пламбір у формачкі і адправіць у лядоўню для застывання.

Марожанае – пальчыкі абліжаш!

Тым, хто не любіць лішняй валтузні на кухні, можна проста змяшаць у міксеры 0,5 шклянкі малака, 100 г натуральнага ёгурта, 50-80 г цукру, дадаць любыя свежыя ці замарожаныя ягады, разліць па формачках і — на холад. Ласунак атрымаецца – што трэба!

А што думаюць пра марожанае нашы эксперты?

 
Алена Гузік
Загадчыца кафедры гігіены і медыцынскай экалогіі БелМАПА, кандыдат медыцынскіх навук, дацэнт
Марожанае як прадукт, зроблены на аснове малака, безумоўна, можа прысутнічаць у рацыёне і дзяцей, і дарослых. Адзінае, абавязкова варта звяртаць увагу на яго склад. Чым больш у марожаным натуральных інгрэдыентаў, менш цукру і тлушчу, тым карысці ад яго будзе больш. Зусім адмаўляцца ад ласунку не мае сэнсу, але і харчавацца адным марожаным таксама не варта. Усё добра ў меру.

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0 139

Журналіст. Вышэйшая адукацыя. Сябра Беларускага саюза журналістаў. Стаж працы ў прафесіі – 20 гадоў. Беларуска. Нарадзілася ў г.Ганцавічы Брэсцкай вобласці. У 2001 годзе скончыла факультэт журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта па спецыяльнасці «Журналістыка». Працавала спецыяльным карэспандэнтам аддзела эканомікі газеты «Беларуская ніва», аглядальнікам аддзела пісьмаў, аглядальнікам аддзела сацыяльных праблемаў газеты «Савецкая Беларусь» (зараз – «Выдавецкі дом «Беларусь сёння»). З 2016 года – карэспандэнт уласны аддзела інтэрнэт-праектаў РУП «Рэдакцыя газеты «Медыцынскі веснік». З 2000 года з'яўляецца сябрам Беларускага саюза журналістаў (БСЖ). У 2002 годзе стала лаўрэатам прэміі БСЖ за лепшую журналісцкую працу. У 2017 годзе – лаўрэатам прэміі БСЖ «Залатое пяро».