Сёння налічваецца сотні рэцэптаў чызкейка, якія адрозніваюцца тэхналогіяй прыгатавання, інгрэдыентамі, падачай. Аднак агульным для ўсіх з'яўляецца наяўнасць мяккага сыра ў начынні — крэм-чыза, рыкоты, маскарпонэ, філадэльфіі ці тварожнага.
У якасці асновы пірага звычайна выкарыстоўваецца здробленае пясочнае печыва, а сам сыр прынята змешваць са сліўкамі, смятанай, цукрам, яйкамі. У шматлікіх рэцэптах прысутнічаюць фруктова-ягадныя дабаўкі, шакалад, вострыя прыправы тыпу ванілі, цытрынавай цэдры, кардамона. Пірог выпякаюць у духоўцы або фарміруюць з дапамогай жэлаціну без выпечкі, а перад падачай абавязкова вытрымліваюць у халадзільніку некалькі гадзін.
Крытэрыі якасці чызкейка — неверагодна далікатная, паветраная, мусавая начынка, якая растае ў роце, і хрумсткі, рассыпісты салодкі корж. Дэсерт упрыгожваюць зверху жэле або безе з узбітых вяршкоў, трускаўкай, ляснымі ягадамі, марожаным. Зрэшты, ёсць і дзіўныя варыяцыі чызкейка на аснове сыра з цвіллю, тофу, з дабаўленнем гарбаты, чылі і нават часнаку!
Кулінарны блогер Настасся Мясаедава (@family_miss) чызкейк гатуе даўно, таму добра ведае неабходныя сакрэты для смачнага пірага. Вось яе пакрокавы рэцэпт:
Інгрэдыенты
- Тварог 400-450 гр
- Жэлацін 2 пакета па 20 гр
- Ванілін 1 гр
- Печыва 150 гр
- Масла сметанковае 100 гр
- Ягады любыя 100-150 гр
- Вада 500 мл
- Цукар 300 гр
- Малако 50-100 мл
Крок 1. Раздымнае кальцо для выпечкі дыяметрам 22 см заслаць пергаментам. Печыва здрабніць у блэндары або змясціць у пакет і адбіць качалкай да стану дробкі. Сметанковае масла растапіць у мікрахвалевай печы і змяшаць з печывам.
Крок 2. Шчыльна ўтрамбаваць пясочную масу ў форму. Можна выкарыстоўваць талакушку, слоік або бутэльку. І прыбраць у халадзільнік на 20 хвілін.
Крок 3. Жэлацін заліць 100 мл вады і даць набрыняць 10 хвілін.
Крок 4. У талерцы змяшаць тварог, 150 гр цукру, ванілін і малако. Колькасць малака можа мяняцца ў залежнасці ад вільготнасці тварагу. Узбіць масу блэндэрам ці міксерам, альбо перацерці лыжкай да аднастайнага стану.
Крок 5. Набраклы жэлацін падпаліць на вадзяной лазні (у рондаль на дно наліць воды, зверху паставіць талерку з жэлацінам, памешваць да поўнага растварэння жэлаціну). Або адправіць жэлацін у мікрахвалёўку і разагрэць імпульсамі па 10 секунд. Галоўнае правіла-жэлаціну нельга закіпаць, таму што ён страціць свае ўласцівасці. пераліць яго ў тварогавую масу і зноў усё добра ўзбіць.
Крок 6. Заліць тварожны пласт на пясочную аснову, разраўнаваць і адправіць у халадзільнік на 10-20 хвілін.
Крок 7. З другім пакетам жэлаціну прарабіць усё тое ж самае з кроку 5-га.
Крок 8. 300 мл вады, 100-150 гр цукру, ягады ўзбіць у блэндары да аднастайнай масы. Ягады можна ўзяць любыя па сезоне — чарніцы, маліну, парэчку, вішню і г. д. Салодкасць можна рэгуляваць цукрам. Можна частку ягад пакінуць цалкам. Замест вады можна ўзяць гатовы сок, кампот або морс.
Крок 9. Жэлацін растапіць да вадкага стану і ўліць у яго ягадную масу. Добра ўсё змяшаць да аднастайнага стану.
Крок 10. Заліць у форму верхні ягадны пласт. Калі засталіся цэлыя ягады, то спачатку акуратна раскласці іх на тварожным пласце, затым уліць пару сталовых лыжак ягаднага сіропу і адправіць у халадзільнік, каб ягады прыліплі да дна. Затым дастаць і заліць астатняе. Трымаць у халадзільніку 5-6 гадзін да поўнага застывання.
Крок 11. Каб чызкейк застаўся роўным і прыгожым пасля вымання з формы, трэба прагрэць форму фенам пару хвілін.
Гатова! Смачна есці!
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by