27.02.2025
27.02.2025

Старадаўнія рэцэпты бліноў на Масленіцу

logo
Беларускі код
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Масленіца — адно з тых свят, якое прайшло скрозь стагоддзі. Сваімі каранямі яно сыходзіць яшчэ ў часы паганства, калі святкавалі сустрэчу вясны і праслаўлялі багоў, каб забяспечыць добры ўраджай у наступным годзе. Увесь тыдзень суправаджаўся абрадамі, а заканчвалася святкаванне спальваннем пудзіла — сімвала адыходзячай зімы.

З прыходам хрысціянства Масленіца трансфармавалася ў свята прабачэння і падрыхтоўкі да Вялікага посту. Нязменнымі заставаліся масавыя гулянні і выпечка бліноў. Прапануем зірнуць на традыцыі прыгатавання бліноў.

Бліны з проса

да зместу

Старадаўні рэцэпт бліноў з проса

Інгрэдыенты:

  • Вада — 500 гр. (палова шклянкі)
  • Проса — 200 гр.
  • Пшанічная мука — 6 шклянак
  • Сырыя дрожджы — 20 гр.
  • Соль — 2 ч.л.
  • Яйкі — 5 шт.
  • Раслінны алей — 50 гр.
  • Гарачае малако — 500 гр.

З 500 грам вады і 200 грам проса зварыце вадкую кашу. Калі яна будзе гатова, зніміце з агню і дайце пастаяць 15 хвілін. Туды ж усыпце 2 шклянкі пшанічнай мукі, размяшайце да гладкасці і астудзіце да тэмпературы парнага малака.

Развядзіце ў палове шклянкі цёплай вады 20 грам дрожджаў, уліце сумесь у цеста. Накрыйце чым-небудзь цёплым і пастаўце ў цёплае месца на дзве гадзіны.

Калі рошчына паднімецца, пакладзеце ў яе 2 лыжкі солі, 5 яйкаў, 50 г алеі, усыпце 4 шклянкі пшанічнай мукі. Расціраючы цеста лапаткай, уліце туды 500 грам гарачага малака. Накрыйце і пастаўце ў цёплае месца. Як цеста паднімецца, можна пячы бліны на распаленай патэльні, змазанай раслінным алеем.

Карункавыя бліны

да зместу

Карункавыя бліны з дзірачкамі на малацэ

Інгрэдыенты:

  • Яйкі — 2 шт.
  • Малако — 300 г.
  • Мука — 300 г.
  • Кіпень — 100 г.
  • Раслінны алей — 1 ст.л.
  • Соль, цукар — па смаку
  • Кавалачак несалёнага сала — для змазвання патэльні

Узбіце яйкі з соллю і цукрам, уліце малако і старанна змяшайце. Дадайце алей і муку. Павінна атрымацца досыць густое цеста — яго трэба развесці кіпенем, размяшаць і пакінуць на паўгадзіны.

Бліны на сыраквашы

да зместу

Старадаўні рэцэпт бліноў у печы на ​​сыраквашы

Інгрэдыенты:

  • Хатняя сыраватка — 500 мл.
  • Яйка — 1 шт.
  • Сланечнікавы алей — палова гранёнай шклянкі
  • Мука, ​​соль, цукар — на вока
  • Свіное сала — для змазвання патэльні

У міску зліце 500 мл. хатняй сыраваткі, дадайце яйка, соль-цукар па смаку і паўшклянкі сланечнікавага алею. Усё змяшайце. Падсыпайце муку паступова, даводзячы да прыемнай кансістэнцыі цеста.

Распаленую патэльню змажце топленым свіным салам, тонкім пластом наліце ​​бліновую сумесь і пастаўце пасудзіну на распаленыя вуглі ў печы. Запякайце блінцы адну-дзве хвіліны.

да зместу

Рэцэпт хвораста на Масленіцу

Інгрэдыенты:

  • Яйка — 2 шт.
  • Соль — 1/3 ч.л.
  • Гарэлка — 50 мл (чарка)
  • Мука — 150 гр (шклянка)

Змяшайце ўсе інгрэдыенты і вымесіце цеста, каб яно стала пластычным. Вазьміце качалку і, падсыпаўшы мукі, тонка раскачайце цеста. Нарэжце яго на палоскі шырынёй 2 сантыметры.

Разагрэйце алей у фрыцюрніцы да закіпання і пасмажце, закручваючы палоскі цеста ў ружанькі. Шумоўкай выміце хвораст, дайце сцячы рэшткам алею. Астудзіце і падавайце з цукровай пудрай і ягадамі.

Як прыгатаваць бліны з прыпёкам? Пакрокавы рэцэпт

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Нарадзілася ў гарадскім пасёлку Бешанковічы Віцебскай вобласці. Да 10 класса вучылася ў Бешанкоўскай сярэдняй школе №1, у 2008 годзе паступіла ў Лужаснянскую школу-інтэрнат-гімназію для здольных і таленавітых дзяцей Віцебскай вобласці на гуманітарны профіль. З 2010 па 2015 года з'яўлялася студэнткай Інстытута журналістыкі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітута. З'яўляючыся яшчэ студэнткай, пачала працаваць у Белтэлерадыёкампаніі на тэлеканале "Беларусь 3" рэдактарам аддзела падрыхтоўкі праграм да эфіру. Размеркаванне праходзіла ў холдынгу Выдавецкі дом "Звязда" ў газеце "Літаратура і мастацтва", дзе пасля засталася працаваць рэдактарам аддзела мастацтваў. Паралельна працавала на тэлеканалах "СТБ" і "РТР-Беларусь" рэдактарам інтэрнэт-дырэкцыі. З 2021 года з'яўляюся рэдактарам інтэрнэт-праекта «Рэдакцыі газеты «Медыцынскі веснік», дзе разам з штатнымі і пазаштатнымі аўтарамі мы імкнёмся паказаць унікальную культуру, традыцыі і побыт беларускага народа, не забываючы, вядома, пра здароўе.
Глядзіце таксама артыкулы раздзела "Беларускі код"