13.09.2024
13.09.2024

Беларускі бульбяны суп «Цярцюха». Пакрокавы рэцэпт

logo
Навiны
0
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Беларускае слова «цярцюха» азначае штосьці расцёртае. У Беларусі шмат дзе так называюць тоўчаную вараную бульбу – рассыпістае сухаватае пюрэ. У ананімнай беларускай паэме XIX ст. «Энеіда навыварат» – так называлі… таўчоны тытунь! Але ў апошні час гэтае слова часцей ужываецца як назва традыцыйнага супу з цёртай бульбы.

Упершыню ўвагу шырокай аўдыторыі гэтая страва прыцягнула дзякуючы кнізе Юрыя Качука «Моц смаку», які прывёз яе рэцэпт з Зельвенскага раёна. Уключылі гэты рэцэпт і ў афіцыйны зборнік рэцэптур беларускіх страў.

Гэтым разам рэцэпт бульбянога супа «Цярцюха» прапануе блогер і гаспадыня харчэўні ў Тураве Алена Браніславаўна.

Інгрэдыенты (на дзве порцыі)

Інгрэдыенты

  • Бульба — 500-600 гр.
  • Цыбуля — 1 маленькая
  • Морква — 1 маленькая
  • Грудзінка — 200 гр.
  • Любыя вэнджаныя вырабы: каўбаса, грудзінка, курыца (па смаку)
  • Вяршкі любой тлустасці — 100 гр.
  • Соль, спецыі па смаку

Спосаб прыгатавання

Грудзінку і вэнжданіну парэзаць на невялічкія кавалачкі.

Грудзінка

Абсмажыць на невялікай колькасьці сметанковага масла да румянасці.

Скінуць ігнрэдыенты ў рондаль, пакінуўшы тлушч на патэльні.

Абсмажыць на гэтым тлушчы гародніну. Злучыць яе з грудзінкай і заліць 1-1,5 літрам вады. Даць закіпець 5-10 хвілін.

Гародніна

У гэты час надзерці бульбу на буйнай тарцы.

У кіпячы булён пакласці бульбу. Размяшайе, варыце суп 15-20 хвілін да гатоўнасці бульбы.

Уліць у суп вяршкі, даць закіпець. Зняць з агню. Суп «Цярцюха» гатовы.

Падаваць з зелянінай і грэнкамі з жытняга хлеба.

Смачна есці!

Малочны суп з бульбянымі клёцкамі. Самы смачны рэцэпт з фота

Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by

0

Блогер і гаспадыня харчэўні ў старажытным Тураве. Чалавек, які ведае ўсё пра беларускую кухню і нават больш.