Бульба – адзін з галоўных прадуктаў на стале беларусаў. У XVIII стагоддзі бульба з’явілася на тэрыторыі Беларусі, а з XIХ стала адыгрываць важную ролю ў нацыянальнай кухні. Дзякуючы шматлікім сем’ям, у якіх захоўваюцца арыгінальныя рэцэпты, традыцыі прыгатавання страў з бульбы жывуць, шануюцца і маюць усе падставы для далейшага існавання.
Бульба — гэта не толькі дранікі ды бабка. Але яшчэ і шмат цікавых і нават трансфарміраваных да сучаснасці рэцэптаў. Напраклад, бульбяныя бліны з сырам і часнаком — смачная хатняя страва, якую можна падаваць у якасці гарніра альбо як самастойную вячэру.
Рэцэпт бульбяных бліноў прапануе блогер Святлана Карніцкая.
Інгрэдыенты для цеста
- Мука — 250 гр.
- Дрожджы свежыя — 10 гр.
- Бульба вараная – 130 гр. (2 сярэднія бульбы)
- Цукар — 1 ч.л.
- Соль — 1 ч.л.
- Масла сметанковае — 20 гр.
- Малако — 120 мл.
Інгрэдыенты для начыння
- Смятана для змазвання — 150 гр.
- Часнок — 2-3 зубчыка
- Сыр — 50-100 гр.
Спосаб прыгатавання
Часнок пачысціць, надзерці на тарцы або выціснуць пры дапамозе часночніцы, заліць вадой і адставіць у бок.
Чысцім бульбу і ставім варыцца, у гэты час гатуем цеста.
Трэба ўзяць частку цёплага малака, выліць у міску да дрожджаў, змяшаць. Аўтар выкарыстоўвала замарожаныя дрожджы, таму яшчэ падагрэла малако з дрожджамі, яны павінны быць цёплымі.
Дадаем цукар, соль, пару лыжак мукі.
Інгрэдыенты змешваем калатоўкай, накрываем ручніком і ставім у цёплае месца на 25 хвілін.
Тым часам, калі зварылася бульба, зліваем ваду, і гатуем пюрэ, солім, дадаём сметанковае масла. Затым даводзім да кіпення астатняе малако ў мікрахвалеўцы і дадаем у пюрэ, змешваем.
Дадаем у пюрэ крыху прасеянай мукі, таксама змешваем.
Затым дастаем з цёплага месца рошчыну.
І дадаем наша пюрэ ў рошчыну.
Затым падсыпаем астатнюю муку і замешваем мяккае цеста. Накрываем і ставім у цёплае месца на 25 хвілін.
Гатовае цеста павінна павялічыцца ў 2 разы
Дзелім цеста на 5 частак, і робім з цеста шарыкі. Рэцэпт разлічаны на 5 вялікіх бліноў.
Раскочваем кожны шарык у круг па дыяметры вашай патэльні.
Разаграваем патэльню і смажым на ёй блін да залацістага колеру з абодвух бакоў.
Выкладваем блін на папяровы ручнік, змазваем яго часнаком.
Затым змазваем цёплы блін смятанай і пасыпаем цёртым сырам. Разаграваем ў мікрахвалеўцы, каб сыр расплавіўся.
Смачна есці!
Матэрыялы на сайце slushna.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце slushna.by